1000 vragen #47 Hoe vaak per dag kijk je op Facebook ?

1000 vragen over mezelf

facebook

Is Facebook op zijn retour ?

Eerste vaststelling: mijn facebookgebruik is veranderd. Eerst en vooral kijk ik merkelijk minder. Facebook is door de jaren heen veranderd en ook ik ben dezelfde niet meer.

  • Facebook ordent zelf zijn berichten

    Vroeger stonden de berichten chronologisch en kon ik duidelijk zien tot waar ik het gelezen heb. Nu schuift Facebook zogenaamd belangrijke berichten (via een of ander algoritme veronderstel ik) naar boven ook al heb ik ze al gelezen. Daartussen staan dan weer berichten die ik niet gelezen heb waardoor het heel onoverzichtelijk wordt.

  • Facebook als newsfeed van groepen

    Volgde ik vroeger vooral mensen, dan zijn het nu vooral thematische groepen. Zo ben ik lid van groepen die te maken hebben met wandelen en kamperen. Ik leer er veel bij ! Die berichten staan ook ‘verspreid’ tussen alle andere, maar meestal groepeer ik ze zelf door op de groep te klikken en zo te zien wat er gepost is.

  • Minder persoonlijk

    Bovendien heb ik de indruk dat meer en meer mensen afgestapt zijn van FB zoals die vroeger bestond. Er minder statusupdates en dat ten voordele van Instagram. Zuckerberg heeft dat goed gezien door Instagram op te kopen !

  • Niet meer op mijn telefoon

    Ik heb Facebook al een tijd geleden van mijn Smartphone gehaald omdat ik meende dat ik er teveel naar keek en het mij onrustig maakte. Nu mis ik het geheel niet, al heeft Instagram dat wel deels overgenomen. Een andere verslaving ?

 

Digitale drugs

Ik veronderstel dat de vraag vooral wil peilen naar de verslavingsdrang en ja, die is er bij mij wel. Ik merk in mijn omgeving dat ze er bij de meeste mensen is, al is het in verschillende vormen. Mijn echtgenoot zit dan wel niet op sociale media, hij volgt wel andere media en geeft zelf toe dat hij veel onzin (lees: sensatie) nieuws onder ogen krijgt van allerlei mediasites. Ook kranten willen hun klanten binden.  Lees hier maar.

Het is geen toeval dat je moeilijk bij je scherm kunt wegkomen, schrijft Alter in zijn nieuwste boek. Internettechnologie is namelijk ontworpen om je verslaafd te maken. Producten als webgames, e-mail, Facebook of Netflix bevatten ingrediënten die de menselijke soort maar lastig kan weerstaan. Ze stimuleren gedragsverslavingen, compulsief handelen dat we nauwelijks kunnen stoppen. Tech-tycoons weten dat maar al te goed. Irresistible heet Alters boek, dat nu in het Nederlands is vertaald als Superverslavend. Een titel die de lading eigenlijk nog beter dekt: want Twitter, games, Instagram of andere internetproducten werken volgens Alter – zelf nog altijd verslaafd aan het checken van zijn e-mail – als digitale drugs.

Ik denk dat het voortdurend op de hoogte willen zijn van welk nieuws dan ook, verslavend werkt. Het ‘nieuwe’ waar onze hersenen op zo dol op zijn dat ze ons een belonen !

Geheel ongevaarlijk is die digitale drugs niet, dat kon je hier al lezen, naar aanleiding van de bookreview ‘ontketen je brein’. 

Hoeveel kijk ik ?

Ik laat Facebook even achterwege en denk aan Instagram en besluit: teveel. Zeker in niet-georganiseerde tijd. Als ik aan het werk ben is het de normaalste zaak van niet te kijken omdat ik mijn telefoon dat uitzet. Ik vind het zelf nog altijd uitermate onbeleefd om met mijn telefoon bezig te zijn in gezelschap van anderen. Dus dat is ook een behoorlijke beperking, maar verder kijk ik nog altijd teveel. ’s Morgens bijvoorbeeld, of als ik aan het opruimen ben, zo even tussendoor. Als ik ergens wacht. In allerlei zogenaamde verloren momenten die ik meestal in ‘verlies’ nog uitbreid door teveel aandacht te geven aan die digitale aandachtstrekker. Want dat is hij toch, of niet ?

Wie tips heeft om mijn gebruik te minderen, mag zich altijd melden !

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.