De Afrekening 2015 : dit was onmisbaar !
I’m a material girl – or am I a geek ?
Eind van het jaar en tijd voor lijstjes ! Welke materiële funzaken kon ik niet missen dit jaar ? Fun, ja, want uiteraard gaat het niet over de smartboarden die ik gebruik in de klassen ! Het gaat over die dingen die mijn leven lekker leuk maakten en die ik traditiegetrouw ook altijd inpak bij eender welk reisje.
-
Smartphone
De makers van dit kleine ding verdienen een standbeeld, want amper een halve hand groot houdt het zo wat mijn hele leven bij elkaar. Telefoneren doe ik er amper mee, maar voor de rest is het mijn best compagnion. Ik neem er tal van foto’s mee, hij verwittigt mij waar ik moet zijn en geeft me zelfs een routebeschrijving, houdt mijn tijd in het oog, zorgt voor goede muziek en vertelt me zelfs of ik genoeg beweeg en welke training op het dagprogramma staat ! Hij houdt zelfs mijn calorieën bij ! Eeuwig dankbaar ben ik hem !
-
Kindle
Van alle e-readers die ik al had, scoort Kindle toch het hoogste. Het is zo’n gemak om altijd mijn favoriete boek (of boeken !) bij te hebben. Lees in altijd ook als in : ook als ik de Kindle niet bij heb ! Want Kindle synchroniseert met alles wat een besturingssysteem heeft, of het nu een tablet, een smartphone of een pc is, of het nu van de Steve Jobs familie is of van Bill Gates. Kindle it is ! Niet kunnen slapen : dankzij het backlight hou ik het lief niet wakker.
Boeken kopen gaat met 1 click, en via Amazon heb ik toegang tot zo wat alles dat in de (Engelstalige) wereld te verkrijgen is. Toch een Nederlandstalig boek ? Een beetje bekend boek vind je ook in het Nederlands op Amazon.
Kindle houdt mijn markeringen bij, mijn nota’s, kortom alles !
Hip hip hoera ! I love you Kindle ! -
Back to basics : notaboekjes !
Je zou het niet denken als je mijn hele lijst bekijkt, maar ik ga het huis niet uit zonder notaboekje. Hoe digitalized ik ook ben, ik heb nog graag pen en papier om ‘na te denken’, ideeën te verzamelen, dingen in op te schrijven die ik moet onthouden.
Vereisten : het juiste formaat (A6), met een rekkertje en gebonden exemplaar. Er was een tijd dat ik enkel Moleskine gebruikte, maar die zien er allemaal een beetje hetzelfde uit. Tegenwoordig blijkt Action een goede leverancier, voor fractie van de Moleskineprijs. -
Mijn loop- en wandelschoenen
Wandelen, lopen, ik vind het allebei heerlijk en laat ik aub niet moeten kiezen tussen de twee. Lopen is het intense werk, goed in het zweet, helemaal van de wereld. Wandelen is filosoferen, bezinnen en heerlijk genieten van podcasts als Interne keuken en de Ted-Talks.
-
Fietsen !
Soms denk ik dat ik een halve fietswinkel kan beginnen met al mijn fietsen, maar geef toe, het is toch iets heel anders om off-road te gaan moutainbiken dan wel met de Wielerbond een rit te doen op de koersfiets. Niet dat ik met die Wielerbond veel doe tegenwoordig, dat heeft nogal stil gelegen dit jaar.
Meer dan een eervolle vermelding verdient ook mijn plooifiets. Die zit standaard in mijn auto en dat eenvoudig ding heeft al ki-lo-me-ters afgelegd in binnen- en buitenland. Ik zou een fietsendrager kunnen kopen natuurlijk en met een ‘echte’ fiets op den vreemde gaan fietsen, maar daar zie ik dan weer tegenop als het maar ‘even’ moet. Moet ik ergens zijn op een leuke plaats of plan ik een dagje uit, dan zit er sowieso nog een extra fietstocht bij. Alsof ik ‘m maar uit mijn handtas moet halen! -
De Garminfamilie
Als cijferfetisj hou ik gigantisch van Garmin. Hij vertelt mij netjes of ik snel en lang genoeg loop en geeft zelfs een ingebouwde kalender. Ik klik gewoon ‘vandaag’ en hop, daar is die training. Schema’s heb ik ook van Garmin. De Touring is dan weer het maatje van verrassingen. Waar ik ook ben (of wil zijn), ik tik in hoeveel kilometer ik wil rijden en hij stelt mij onmiddellijk 3 verschillende routes voor.
De Garmin Swim zegt dan weer hoeveel ik zwem, welke slag en leert me mijn techniek te verbeteren. Daar is trouwens nog veel werk aan ! -
Tablet
Soms is het gewoon fijn om een groter scherm te hebben en op een tablet kan ik gewoon meer. Netflix kijken bijvoorbeeld ! Dat doe ik trouwens liever via de tablet dan wel via televisie, tenminste toch als ik alleen kijk. Ik heb er ook een superhandig uitklapbaar toetsenbord bij, waardoor ik eigenlijk een mini-laptop bij heb.
-
Music in the Pool : zwemmen met een MP3
De sporten die ik beoefen zijn voornamelijk duursporten wat betekent dat ik eigenlijk lange tijd hetzelfde doe en dan durft de (mentale) verveling wel eens toeslaan. Gelukkig kan ik ook het zwembad in met muziek, zo kan ik ook in het zwembad helemaal zen zijn, afgesloten van de rest van de wereld. Het fijne is dat er in de MP3 ook een timer zit. Je kan vooraf instellen hoeveel lengtes je zwemt (maar ik vertrouw dan toch liever op de Garmin Swim) maar vooral : hoelang je zwemt. Ik heb tijdens het zwemmen absoluut geen zin om de klok in het oog te houden, dus programmeer ik mijn Nabaijli op 45 minuten. Ongeveer op de 43 ste minuut hoor ik een bibje en bij minuut 45 valt de muziek uit. Tijd om te vertrekken dus.
Wat is voor jou onmisbaar ? Ik hoor het graag !
Geen reactieknop te zien ? Zie onder de titel.
Gewoon super! Dit is helemaal Kaat! Ik vind het altijd ongelooflijk hoe je dat zo mooi kan schrijven.
Amai, en ik dacht dat ik een gadgetfreak was 😉
over de kindle, zou je mij die ook aanraden als mijn bedoeling is om ook ingescande pdf-en erop te zetten (schoolboeken van de kinderen als we op onze fietsreis zijn) en als ik daar kinderboeken voor de kinderen zou willen op zetten?
Nee, PDF is altijd moeilijker en je zou dan al sowieso beter af zijn met een E-reader van A4-formaat. Tegenwoordig wordt ook veel leerstof geoefend (ik denk aan grammatica, maar ook geschiedenis, Frans etc., denk bv. aan JufMelis) met apps en software. Ik zou voor een gewone tablet (10 tot 12 inch) tablet gaan of een laptop. Kleuren zijn ook belangrijk, zowel voor het lezen van (kinde-)rboeken als voor de illustraties in gescande documenten. Het ‘invoeren’ zou ook moelijk zijn.
Bij ons werken nogal wat leerlingen met de Surface. (Niet de pro-versie) Die is niet zo duur en is licht, maar ik weet niet of die nog op de particuliere markt verkrijgbaar is. Wij hebben een heel aantal leerlingen die sowieso alles ingescand krijgen en niet meer met boeken werken. De Pro-versie is natuurlijk wel heel goed, maar prijzig.
Wij beschikken op onze school over software die ingescande schoolboeken ‘beschrijfbaar’ maakt, zodat leerlingen hun antwoorden kunnen ‘schrijven’ (tikken dus) daar waar andere leerlingen ze met een pen zouden opschrijven. Ik heb geen idee hoeveel dat voor een particulier kost. Ik kan het wel navragen als je wil. (Voor de volledigheid, wij gebruiken dat bij leerlingen met o.a. dyspraxie)