Activity tracker : maakt het een verschil ?
Begin 2014 kreeg ik mijn eerste Activity Tracker. Toegegeven, ik had het kerstcadeau gesuggereerd. Ondertussen zijn we april 2015 en bijna anderhalf jaar gebruik lijkt me een goede periode om te evalueren
Moedigt het aan tot meer bewegen ?
Het antwoord hier is volmondig : ja. Het maakt niet eens uit of je dan meedoet aan een challenge (zie verder) of niet. Het moment dat het ‘rode lijntje’ (in het geval van Garmin, bij andere modellen is dat een trilfunctie of een ander teken) verschijnt word ik geconfronteerd dat ik een uur lang zo goed als niet actief ben geweest. Dat ziet er dan zo uit :
Ben je een cijferfreak dan kan je nog eens allerlei analyses laten uitvoeren. Wie goed kijkt kan zien dat ik hier een vakantie dag had !
Zelf vind ik deze cijfertjes veel confronterender :
Garmin heeft echter tal van grafiekjes en analyses, het is maar wat je wenst. Andere modellen en merken zullen dat zeker ook in meer of mindere mate hebben.
Het spelelement of de uitdagingen
Bij Garmin zijn er nog tal van spelementen aan toegevoegd. Zo kan je badges halen als je bv. 100 000 stappen gehaald hebt of een ander mooi veelvoud. Of je gaat de uitdaging aan per week met zo’n 6-tal stappers die hetzelfde beweegprofiel hebben als jij.
Dat laatste is echt knap gevonden van Garmin, op basis van je gegevens zet hij je in een groep van ‘soortgelijke bewegers’. De verschillen zijn dus miniem en je wordt uitgedaagd om net dat beetje meer te doen. Win je de uitdaging, dan ‘verhuis’ je naar een groep die ‘net iets beter’ is dan jij. Dus weer dat kleine duwtje in de rug !
Of je meedoet of niet is je eigen keuze. Je vinkt het gewoon aan of uit. Ik zal eerlijk zijn, eens ik ’te hoog’ zit, blijf ik er weer enkele weken uit :-).
Activity tracker als middel om af te slanken
Het is duidelijk dat het dragen van het toestel je niet slanker zal maken, maar meer bewegen is altijd positief voor wie afvallen. Garmin – en ook andere toestellen – synchroniseren echter met MyFitnessPal waardoor je exact weet hoeveel je nog ‘mag eten’ rekening houdend met je activiteiten. MyFitnessPall vertelt je trouwens meteen of je teveel vetten binnen hebt of niet, teveel suiker, zout …
Voor de echte Garminfans is er nog beter nieuws : hij houdt met alle activiteiten rekening. Dus ook je zwemmen, je fietsen, eender wat.
Hier heb ik niet ingevoerd wat ik gegeten heb, maar indien ik dat wel zou gedaan hebben zou er nog staan hoeveel ik mag eten. De 1200 calorieën heb ik zelf ingevoerd (ik wil dus afvallen).
Registreert het echt alle bewegingen ?
Nee, maar heel wat. Concreet betekent het dat vooral fietsen eruit valt. Bij zwemmen registreert hij wel. Hij is zeer betrouwbaar wat stappen betreft (ik heb ‘m vergeleken met grote broers van Garmin), maar het is niet juist om te zeggen dat hij al je activiteiten meet. Wil je weten of je bewegingsprofiel gemeten wordt door zo’n tracker (Garmin of een ander merk), dan kan je hier terecht. Hier wordt uitgelegd welke activiteiten wel en niet geregistreerd worden.
Slaapanalyse
Je kan er ook je slaap mee analyseren, tenminste of het een rustige (weinig bewegingen) of onrustige nacht was en hoeveel uren je slaapt. Je geeft als je dat wenst ook nog in wat je zelf van die nacht vond en zo ontstaan weer allerlei grafieken.
Smartphone nodig ?
De Vivofit werkt met en zonder. Het is maar wat je het liefste hebt. Ik synchroniseer via mijn pc, maar kan dat ook via een smartphone. Bij andere toestellen denk ik dat het gelijkaardig is. De Vivofit werkt ook met Bluethooth.
Grote verschillen tussen merken en modellen
Zonder het over de prijs te hebben zijn dit de grote verschillen
- Gegevens te lezen op het armbandje zelf (zonder dat je sychroniseert, dus je ziet onmiddellijk hoe het zit) of niet. Fitbit heeft bijvoorbeeld een versie zonder af te lezen gegevens (maar ook een versie mét te lezen gegevens).
Sommige armbandjes geven enkel gegevens eenmaal je gesynchroniseerd hebt, hetzij met je pc, tablet of smartphone. Ik ben daar niet zo’n voorstander voor. Als je iedere keer moet synchroniseren dan gaat er al veel tijd en moeite verloren. Behalve de gegevens over je beweging geven sommige (o.a. Vivofit) ook gewoon het uur, datum, verbruikte calorieën enzovoort aan. - Enkel via armbandje of ook ergens anders te bevestigen (via clip).
Er zijn ook sytemen die je zowel in het bijgeleverd bandje kan ‘klikken’ als bv. aan je schoen. Handig voor mensen die bijvoorbeeld geen armband/horloge mogen/willen dragen. - Batterduur. De Garmin Vivofit hoef je niet op te laden. Ik heb ‘m net geen anderhalf jaar en nog geen enkel probleem. Hij heeft een te vervangen batterij. Deze fitbit gaat dan weer maar 7 dagen mee.
De prijs
Ondertussen hebben heel wat merken activity trackers uit en liggen er ook al merkloze in bv. Action onder de 40 euro. Volgens Lien is er mits wat zoekwerk ook al een heus aanbod op de tweedehandsmarkt. Een Garmin Vivofitheb je al onder de 100 euro, wat natuurlijk prijzig blijft als je gewoon een stappenteller wil. Grosso modo doet een stappenteller net hetzelfde en ben je amper 10 euro kwijt.
Conclusie
Bewegen moet je nog altijd zelf en zo’n activity tracker is een mooi gadget. De ’toeters en bellen’ maken het leuker maar fundamenteel niet echt anders dan een gewone stappenteller. Zelf ben ik een horlogedrager, dat motiveerde me wel extra.
Ben je totaal niet geïnteresseerd in computer maar enkel in het bijhouden van je stappen, dan zou ik zeggen, ga voor de gewone stappenteller ! Ben je een cijferfreak en hou je alles graag bij én kick je op analyses, evoluties en challenges : go for it !
Het is maar wat je voorkeur draagt.
Wie meer info wil over de Garmin Vivofit – en nee, deze post is niet gesponsord – mag me altijd mailen. Lien heeft geschreven over UP24 van Jawbone.
De reageerknop staat onder de titel
1 reactie
[…] kwam niet in actie op de 800 meter ‘s avonds na. Voor de operatie zei het lief : doe je Garmin maar af, dat gaat je alleen maar frustreren ! – en hij heeft natuurlijk gelijk. Ik hoor maar […]