Bianca Toeps: deze autist ging naar Japan
Auteur van ‘Je ziet er helemaal niet autistisch uit’
Haar vorige boek “Je ziet er helemaal niet autistisch uit’ is een ware bestseller. Gevat, humoristisch, onderbouwd en intelligent. Geen wonder dat het boek al verschillende vertalingen kent! Het boek boek sloeg in omdat het enerzijds autisme in de kijker zette, maar anderzijds meteen kortaf maakte met tal van vooroordelen.
Gaat ‘Deze autist ging naar Japan‘ dan over hetzelfde? Nog meer verhalen over autisme? Ja en nee. Dit boek gaat exact over wat de titel zegt: ‘Deze autist ging naar Japan’, met als ondertitel: en wat er gebeurde zal je verbazen.
Bianca Toeps ging naar Japan (en bleef er)
In dit autobiografisch verhaal schrijft ze hoe ze uiteindelijk beslist om te verhuizen naar Japan. Haar voorliefde voor Japan bleek al uit het vorige boek, maar nu doet ze het echt, na al heel wat heen en weer gereis. Ze doet dat met de beperkingen van corona, blijft een tijd in Korea (alvast ‘zicht op’ !) en slaagt erin, na toch behoorlijk wat stress (corona!) om uiteindelijk die verblijfsvergunning te pakken te krijgen.
Kortom, ik wilde gaan wonen en werken in Japan. Tenminste, ik wilde graag met mijn eigen bedrijf wonen en werken in Japan. Ik ging nog steeds geen leraar Engels worden. ‘Maar dan kan niet’, zeiden mensen op internet. Self-sponsored visa bestaan niet in Japan. Kan niet. Gaat niet.
Kan niet mag niet wil niet gaat niet? Sorry, ik heb mijn hele jeugd naar Peter Jan Rens gekeken die al ‘Geef nooit op‘ roepend met kinderen in een magisch gat sprong en dan in Disneyland Parijs uitkwam. Kan niet wil niet gaat niet bestaat niet. Dus we pakken erbij: de website van het Japanse Ministry of Economy, Trade en Industry.
Citaat uit Bianca Toeps, Deze autist ging naar Japan, Blossom Books 2023
Liefde voor Japan
Volgens Bianca Toeps is Japan een land dat prima bij haar past. De omgangsvormen en regels maken het er prettig leven.
Verder is het mijn ervaring dat de meeste regels in Japan ongeschreven lijken, maar dat helemaal niet zijn. Als je op een metrostation om je heen kijkt, word je continu herinnerd aan de etiquette: op de grond staan vakken afgetekend waar je kunt staan wachten op de eerstvolgende trein, en soms ook de trein daarna, en dààrna. Deuren van de aankomende treinen openen precies daar, zodat het in- en uitstappen soepel verloopt. Stickers attenderen mensen erop links op de roltrap te staan, en rechts te lopen.
Citaat uit Bianca Toeps, Deze autist ging naar Japan, Blossom Books 2023
Weg met de clichébeelden over Japan
Bianca Toeps brengt ons via haar observaties en verslagen een beeld van Japan dat in schril contrast staat met de clichébeelden die vaak gemeengoed zijn. Zo schrijft ze over Japanse modefenomenen als in Harajuku.
Dan is er natuurlijk Lolita. Deze stijl is te herkennen aan de poppige jurkjes en kousen, versierd met strikjes, franjes en/of prints van taartjes, beertjes of iets anders zoets. Er is ook een duistere variant, Gothic Lolita, maar dan in het zwart. In tegenstelling tot wat sommige mensen in het Westen denken, is Lolita niet seksueel van aard. De meiden die het dragen vinden het gewoon leuk om volledig opgetuigd een kop thee met gelijkgestemden te drinken. Het lijken mij persoonlijk vooral een hoop prikkels, maar goed, ieder z’n ding.
Citaat uit Bianca Toeps, Deze autist ging naar Japan, Blossom Books 2023
Wonen in Japan
Bianca Toeps reist veel en gaat best wat uitdagingen aan. Zo is het vinden van een huis geen gemakkelijke klus, al is het peanuts in vergelijking met het verkrijgen van een verblijfsvisum. Het lukt haar een huis te vinden dat voor Japanners niet interessant is. Er is iemand in overleden en ‘daar kleeft ongeluk aan‘. Ze slaapt op de vloer (in Japan heel normaal) en maakt de lezer wegwijs in tatamivloeren en futons.
Er wordt in het boek flink wat gereisd, zowel in Japan als naar Korea en over en weer naar Nederland. Vrienden komen langs of zij gaat er heen, relaties veranderen. Nieuwe relaties en inzichten ontstaan. Als lezer reis je mee tijdens deze eerste ‘Japanjaren’ van Bianca Toeps.
Samengevat – voor wie is dit boek?
“Deze autist ging naar Japan” leest ontzettend vlot en vertelt het verhaal van een emigratie naar Japan in tijden van corona. Het is een persoonlijk verhaal met tal van informatie over het land, maar dan wel op z’n Bianca Toeps geschreven: scherp, helder en met humor. En dat autisme dan? Dat zit doorheen heel het boek, veel minder expliciet dan in haar vorige boek, maar Bianca is tenslotte ‘Deze autist die naar Japan ging’.
Fans van Bianca Toeps schrijfstijl worden zeker niet teleurgesteld. Wie interesse heeft in Japan of zelfs maar een reis naar Japan overweegt krijgt een inkijk in het land van een Europeaan die er woont en toch al behoorlijk wat kennis heeft.
Bianca Toeps, Deze autist ging naar Japan (en wat er toen gebeurde zal je verbazen) is uitgegeven door Blossom Books (2023) en telt 208 blz. Het is te koop bij Bol.com voor 22,99 euro (paperback) of als e-book voor €12,99.
Lees je graag?
Op DeWereldvanKaat vind je zeer regelmatig boekrecensies.
Je kan mij ook volgen op mijn InstagramAccount KaatLeest.