Gelezen: Het bosboek – Sarah Devos

Gelezen

bosboek

Samengevat: Sarah Devos is met Het Bosboek erin geslaagd om zelfs de grootste zetelliefhebber enthousiast te maken voor een wandeling in het bos. Geen opsomming van feitjes maar een inkijk in het leven van het bos. Want echt, het krioelt van leven in dat bos !

Het Bosboek is confronterend….

Doe de proef: hoeveel bomen kan je opsommen ? Ik raakte in no time aan een lijstje van 10 waarbij ik niet eens wist of het wel allemaal inheemse bomen waren, laat staan dat ze typisch voor een bos zijn. Fruitbomen sloot ik eerlijkheidshalve uit. Vervolgens deed ik de volgende proef: kan ik mij bij elke ‘naam’ de boom en het blad voorstellen ? Dat bleek al wat moeilijker. Ik hoef je niet te vertellen dat bij ‘som 10 vlinders op’ of ’10 insecten’ het nog meer bergaf ging. (Spinnen zijn géén insecten, wormen wel).

En dat terwijl ik een verwoed wandelaar ben. Een gigantisch liefhebber van het bos. Ik vind het allemaal super fascinerend, maar laat ik eerlijk zijn, mijn kennis is bedroevend.

Leuker dan een klassieke natuurgids

Die klassieke natuurgidsen zijn meestal een soort papieren databanken waar je heel snel en uitgebreid informatie vindt over datgene wat je zoekt. Maar je vindt er zelden verhalen en hoe degelijk sommige gidsen ook zijn, er zit geen passie in, geen enthousiasme, geen dynamiek.
Laat het Bosboek van Sarah Devos nu net bruisen van passie en enthousiasme. Je wil meteen naar buiten ! Het boek had evengoed ‘Het Leven in het Bos’ kunnen heten, maar dat dat minder goed bekt snap ik ook wel.

Bovendien is Het Bosboek niet overdonderend. Het is basic, het meeste wat er in staat zal je ook echt zien en ontdekken. Wil je al iets (relatief) bijzonders zien zoals bv. sporen van een bever, of een everzwijn, dan trakteert Devos je op een lijst met plaatsen waar je deze heren (of dames) hoogstwaarschijnlijk wel opmerkt. Of tenminste hun sporen.

Ook voor kinderen ?

Is het een boek voor volwassenen of hebben ook kinderen er iets aan ?  Ben je een bioloog en zit je al jaren in een natuurvereniging, dan wil je misschien wat meer gespecialiseerde koek. Anderzijds vond ik het geweldig om vrienden biologen en bio-ingenieurs te verrassen met mijn nieuw opgedane kennis. Blijkbaar kunnen ze nog leren van dat Bosboek !

Kinderen vanaf 10 jaar kunnen zeker overweg met het boek, net omdat het zo knap verteld wordt. Spinnen met hangmatjes bijvoorbeeld. Of lunchboxen voor mieren. Zo geestig allemaal dat je er terstond happy van wordt. Ik ook !

Achteraan het boek zit trouwens een poster met de belangrijkste dieren en planten erop. Lijkt mij geweldig leuk voor kinderen om nieuwe dingen te ontdekken !

Het gevaar van Het Bosboek

Dat het zo aanstekelijk is. Ik vrees dat ik straks met vrienden glunderend zal zeggen ‘Nee nee, dat is geen libel, dat is een waterjuffer’. Of: ‘kijk, dit zijn sporen van een letterzetter’.  Zal ik nog kunnen zwijgen ? Je hoeft echt geen studiehoofd te hebben voor al die zaken, dat maakt Devos wel duidelijk.
Tweede gevaar (?) : straks wil iedereen elk weekend het bos in. Welk seizoen ook, er valt altijd wat te beleven en véél te zien. Gelukkig zijn bossen geen zeldzaamheid.

Oordeel

Ik ben geweldig enthousiast over dat boek, al staat hier een rek vol met ‘natuurgidsen’. Wandelen in de natuur – thema van deze blog – staat sowieso hoog in mijn ‘geluksmakers’, maar met dit boek krijgen die wandelingen toch een extra dimensie. Extra pit en enthousiasme. Zonder dat het saai wordt.

Praktisch

  • Sarah Devos, Het Bosboek, 192 blz., uitgeverij Manteau, september 2017. Te koop bij Bol.com voor € 24,99. 
  • The feel van het boek voelen ? Een week lang verschijnt hier elke dag rond 16 uur een citaat uit het boek. You’ll love it !

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Eline schreef:

    Leuke tip! Ik plaats het onmiddellijk op mijn te-lezenlijstje. 😉

  2. Kaat schreef:

    Veel plezier ! En goed weer ook ! Want je wil zo weg !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.