Heb je nog geld over dit jaar ? Budgetteren voor 2017

budget

Het maken van een begroting

Daarnet een jaarlijks wederkerend taakje afgewerkt waar ik tegenop zag : het opmaken van de begroting van 2017.  Ik had al door dat het positief zou uitvallen, wat mij tot de grootste politica ever maakt volgens het lief. En ja hoor, het bleek inderdaad zo ! We hebben minder uitgegeven dan voorzien, al was dat geen echte doelstelling. Als we al met geld bezig zijn dan is dat vooral inzicht en planning zodat we alles kunnen blijven doen wat we willen doen en voor geen nare verrassingen staan.

Het resultaat

Twee ‘rode’ posten (in excel ‘voorwaardelijk rood gemarkeerd omwille van teveel uitgegeven), zijnde het vakantiebudget. We hebben over alle vakanties én een volledig jaar 50 euro extra uitgegeven. Dat vinden we behoorlijk verwaarloosbaar, dat komt op nog geen 5 euro per maand). Hoe dan ook, voor volgens jaar is de post ‘vakantie’ verhoogd. Verder zijn onze dagelijkse kosten verlaagd. We hebben zelfs minder water verbruikt. Ook geen doelstelling. En door het afzeggen van een weekabonnement dar ons meer irriteerde (het opstapelen van ongelezen magazines) zagen we ook daar een overschot.
De getallenfreak in mij is content.

Het maken van een begroting

Ik legde het vorig jaar al eens uit hoe wij budgetteren en zo’n begroting maken. Alle ‘grote’ kosten worden opgeteld over een heel jaar en verdeeld over 12 maanden. Dat bedrag zetten we maandelijks ‘apart’ zodat wanneer bv. Vader Staat ons vraagt om de onroerende voorheffing te betalen, wij niet achterover vallen.

De grootste slokkop

Maak u geen illusies over gratis onderwijs en al helemaal niet bij kotstudenten. Het moge duidelijk zijn, twee kotstudenten zijn zware uitgaven. Ik vrees dat je al een héél hoog inkomen moet hebben om daarvoor je spaarboek gerust te kunnen laten. Gelukkig weet je dat tenminste op voorhand. Wij dénken ook dat onze kinderen het niet al te bont maken in hun uitgaven, maar echt weten doen we niet. Kwestie van vertrouwen ook en ook hen leren omgaan met geld. (Meer weten hoeveel het kost ? Lees hier).

Wat mij toch wel verwondert is het aandeel van verzekeringen. Ik heb niet de indruk dat wij angsthazen zijn en de meeste verzekeringen zijn trouwens verplicht (ja toch ?) maar ik begrijp waarom onze verzekeraar niet alle facturen in één maand stuurt. Het is maar als je het optelt dat het opvalt. We zouden natuurlijk onze verzekeringen kunnen herzien en zien of het ene product bij aanbieder a niet goedkoper is dan bij aanbieder b, maar wij redeneren dat we ook willen betalen voor gemak.

Is dat niet stresserend, budgetteren ?

Integendeel. Alles is voorzien en is gebaseerd op reële uitgaven. Hebben we meer uitgegeven (cfr. vakantie) dan voorzien en vinden we dat oké, dan wordt dat budget gewoon verhoogd. Blijkt op het eind van de rit een bepaalde post uit de pan te zwieren, dan zullen we dat toch eens bekijken.  En nee, wij kijken niet alle uitgaven na, wij schrijven niet elke aankoop op. Eén keer per maand ben ik er mee bezig, dankzij een goede excelsjabloon die ik maakte is het op 30 minuten per maand gepiept. Het lijkt mij véél stresserender een factuur in je brievenbus te krijgen en vast te stellen dat je dat compleet vergeten was of dat het momenteel wel heel slecht valt.

Goed begin voor 2017

Ik raad het dus iedereen aan om te budgetteren. Tegenwoordig bieden banken gratis software aan die je uitgaven naar categorieën markeren. Op die manier ken je exact zien hoeveel je aanvoeding, vervoer etc. uitgeeft. Wij houden het bij excel.
Omgaan met geld is een beetje zoals omgaan met eten en drinken. Als je totaal niet beseft wat je naar binnenwerkt (Mindless eating) ben je dik voor je het weet. Met geld is het eender. Inzicht is dikwijls de eerste stap.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Veel succes met alle financiële plannen in 2017 ![/perfectpullquote]

 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Annelyse schreef:

    Nu op onze reis hebben we een zeer strenge budgetopvolging maar thuis doen we het helemaal niet zo strikt. Ik ben wel van plan om daar verandering in te brengen maar niet met ynab maar ik zie het voor mezelf eerder werken op uw manier. Misschien stel ik eens wat extra vragen als ik eraan begin.

    • Kaat schreef:

      Aangezien ik dit laatste jaar zo veel ‘op reis’ ga (je weet wel, het caravanneke, maar ook 3 – 4 keer per jaar Roompot) is het ook op wat andere mensen misschien ‘streng’ budget noemen. Maar (en zo meen ik het ook te lezen in je blog), net omdat je het zo doet kan je ook je dromen waarmaken en blijft het haalbaar. Ik merk ook (ik geef nu minder uit per vakantietrip omdat ik er veel meer doe) dat ik dat ondertussen al gewoon ben. Zoals zelf koken in plaats van uit te gaan eten op reis. Of een ijsje uit de winkel ipv op een terrasje. Ik zou anders ook niet zoveel op reis kunnen. Ik werk niet met ynab omdat ik het al moeilijk heb met het feit dat ik zou moeten betalen om iets dat mij geld moet besparen. Plus dat ik via excel alles exact volgens mijn goesting doe 🙂 Als fan van grafiekjes zal dat jou ook wel liggen !!!

  2. Ineke schreef:

    Ik budgetteer niets, maar laat alle, maar dan ook alle vaste lasten per maand afschrijven, inclusief voorheffing belasting, studiekosten zoon etc. Zo kom ook ik nooit voor verrassing te staan!

    • Kaat schreef:

      Eigenlijk doen wij dat zoals jij ! Want in principe budgetteren we niet ‘echt’ in de zin dat we zeggen ‘we mogen er zoveel aan besteden en niet meer’. Het enige ‘verschil’ (misschien) is dat we behalve de vaste lasten ook vakantie en grote inkopen/onderhoud auto/huis, etc. incalculeren voor die maandeljikse afschrijving. Ik werk nu al meer dan 10 jaar met dit systeem en ik zie dat het ieder jaar inderdaad ongeveer hetzelfde is wat we uitgeven. Aangezien de maandelijkse afschrijving gebeurt op basis van het voorgaande jaar verhoogt dat met de ‘algemene’ verhoging, want alles wordt spijtig genoeg duurder – al wordt dat ook wat gecompenseerd door de indexaanpassing.
      Het is zoals je zegt : zo komt je inderdaad nooit voor een verrassing te staan !

  3. Tine Van Esser schreef:

    Grappig dat ik in mijn zoektocht over budgetteren ook op jouw blog uitkom!
    Maakte je helemaal zelf een excel sheet, of baseerde je op één of andere template, vroeg ik me af?
    Ik ga er ook eens aan beginnen! Tips altijd welkom!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.