De afrekening: Hoeveel geld hebben we over dit jaar ? Budgetteren voor 2018
Budgetteren voor 2018
Met het einde van het jaar wacht mij ook opnieuw de job om een budgettering voor volgend jaar op te stellen. Geen idee hoe lang ik dat al doe, maar zeker zo lang als het lief en ik samenwonen. Het geeft rust en ik hoef nooit te panikeren als er plots een grote, of onverwachte factuur in de bus valt. Vorig jaar schreef ik al een artikel over hoe dat juist in elkaar zit. Het is een gratis systeem (google docs, oftewel excel) dat weinig tijd vraagt. Ongeveer een half uur per maand en op het einde van het jaar misschien anderhalf uur. Dat hangt een beetje af van je maandelijkse registratie.
Hoe hebben we het dit jaar gedaan ?
Geen idee of jullie er iets aan hebben, maar het geeft alvast ook een inkijk in het systeem. Tot mijn grote verrassing ‘klopt’ het budget op 25,74 euro na, in ons voordeel dan nog wel. De verwachting is geenszins een perfect kloppende som (nul euro dus) maar gewoon: op het einde van de rit geen geld te kort. Een budgettering gaat over voorziene uitgaven, dus niet over spaargeld. Alles samengeteld hebben we dus 25 euro minder uitgeven dan voorzien. Verwaarloosbaar, maar een compleet gezond ‘einde van de rit dus’.
Nieuwe uitgaven – ‘de potjes’
Budgetteren gaat, zoals Kelly zo mooi zegt, over ‘potjes’. Budgetteren als potjes die voorzien zijn voor iets en de idee – haar beeldspraak – dat je kan transfereren van het ene potje naar het andere. Wij transfereren niet – zo veel tijd gaan we er niet in steken – maar we hebben wel een overzicht dat ons onmiddellijk toont hoe vol/of leeg die potjes zijn.
Overschotten
Het grootste overschot haalden we bij ‘abonnementen’ omdat we plots besloten om ons krantenabonnement niet te verlengen. De ervaring leerde ons dat er veel kranten bleven rondslingeren zonder geopend te worden, wat echt pure verspilling is. Hoogzomer leest het lief dan nog liever Het Nieuwsblad dan wel De Standaard (waar wij een abonnement hadden) wat dan weer neerkwam op 2 kranten. We zijn behoorlijk veel op vakantie. Hoe dan ook, een serieus overschot hier.
Wij besloten evenwel om de krant te kopen als we daar zin in hadden. Eender welke. Pure besparing blijkt. (Meer dan 300 euro)
Er werden ook ‘kleine’ abonnementen opgezegd omwille van dezelfde reden. Het werd niet gelezen of we namen geen deel (meer) aan de activiteiten van een vereniging. 30 euro hier, 40 euro daar. Het is niet dat we moesten besparen, het was puur het gevolg van de vraag ‘willen we dit nog wel ?’.
Verder was er een klein overschot op ‘vakantie’ en ‘eind jaar’.
Tekorten
Wij hadden dit jaar een grote renovatie aan ons huis (buiten jaarlijks budget) maar dit bracht wel ‘randkosten’ met zich mee. De centrale verwarming leek niet te ‘bekomen’ van de algehele afsluiting en ook onze internetconnectie, tv-kabel heeft geleden onder 2 maand (3 ?) renovatiewerken. Vorig jaar hadden we in deze dan weer geen kosten. Dus moet je soms wel rekening houden met een gemiddelde dat over jaren heen gaat. (Nieuwe les).
Renovatie
De renovatie van onze volledige benedenverdieping was uiteraard niet gebudgetteerd op jaarbasis. Het was een aparte budgettering. Uit onze gigantische verbouwingen (toen er alleen nog een skelet van ons huis was) wist ik dat alles meer kostte dan voorzien, dat werd dan ook netjes meegerekend.
Waar ik evenwel te weinig rekening mee gehouden heb is dat je meer uitgeeft dan voorzien. Dat klinkt als een onwijs budgetbeheer maar iedereen die ooit verbouwd heeft zal het herkennen. Het moment dat de aannemer zegt ‘nu ik hier toch ben zou ik evengoed dat ook kunnen doen’. Bij ons was dat zowat het dagelijkse verhaal en is het heel groot geworden, maar we hebben er geen spijt van. Het is sowieso moeilijk om werkvolk te krijgen en het is praktischer én goedkoper om dingen te groeperen. Het gaat dan om zaken die wij niet onmiddellijk hadden gezien.
Dat hadden we beter moeten doen.
Hoe dan ook, ik zie 2018 met een gerust (financieel) hart tegemoet ! Hopelijk jij ook !
ik heb 2017 al goed aangepakt maar ga in 2018 voor nog beter!!!
Ha ! Goed zo ! Ik wil het ook nog beter aanpakken ! Succes !
Die 30 euro van die kleine abonnementen intrigeert mij. Toch niet je Femma-lidmaatschap opgezegd?
Da’s een pijnlijke. Want het is o.a. Femma waarvoor niets anders dan lof trouwens. Maar ik was een heel jaar naar geen enkele activiteit geweest. Ik zal maar niet zeggen dat ik tijd tekort had (iedereen heeft evenveel tijd !) maar dat de prioriteiten anders lagen. Ik zie mezelf wel weer ooit. Sterk dat je daar onmiddellijk aan dacht !
Een hele pijnlijke! Ik werk sinds kort voor Femma magazine. Vandaar…
Ha ! Ik vroeg me al af wat je nieuwe job was. Zalig ! Zal ik toch maar weer lid worden ?
Doen!
Ik heb pas een budget sinds 3 maanden. Ik kijk al uit naar de moment dat ik een jaar bezig ben want pas dan heb je volgens mij een beetje een deftig zicht op alles.
Ja, best wel interessant. Ik heb wel geen vergelijkingsmateriaal met anderen. Een auto (onderhoud etc.) weegt toch wel en dan hebben wij niet eens oude auto’s. Ook verzekeringen zijn een serieuze hap, maar ik zie ons daar niet onmiddellijk iets aan te veranderen. Aan die auto ook niet trouwens.
Wat ik ook zie is dat er altijd wel ergens ‘pech’ is. We hebben geen ‘pech’ budget omdat het volgend jaar op basis van het voorbije is. Dus stel dit jaar extreme kosten aan auto, dan zit dat in budget van volgende jaar als ik het totaal niet waarschijnlijk dat in die categorie wéér zo’n extreme kosten zijn. Ik merk dat het dan naar andere ‘potjes’ gaat. Dan blijkt er totaal iets anders behoorlijk fout te gaan. Het gekke is dat het ‘foute’ en ‘onverwachte’ in procenten (wij houden al zo lang we getrouwd zijn zo’n budgettering bij) gelijk blijven, zij geïndexeerd. Alsof je ieder jaar je aandeel ‘pech’ moet hebben. (Relatief natuurlijk, materiële zaken…)
Veel succes !