Financiële vrijheid begint met overzicht – Gelezen: Kakebo

 


Kakebo

Kakebo helpt je met je frustraties om geld

Eén van de zaken die je dag (dagen, weken, leven !) behoorlijk kunnen verzuren is zorgen om geld. Onverwachte facturen die binnenkomen, iets willen maar niet kunnen betalen… Niet weten hoeveel geld je eigenlijk hebt (want er zijn nog altijd facturen ‘on hold’) en of de uitgave die je nu doet echt wel kan of juist niet. Je zou er behoorlijk gek van worden.

Onzekerheid is frusterend – de nood aan overzicht

Ik denk dat de kern van frustraties om geld vooral te maken heeft met onzekerheid. Ik ga er hier dan wel even van uit dat je voldoende geld hebt om de basisnoden te coveren en je voldoende geld hebt voor voedsel, eten en onderdak. Maar iedereen weet dat het daar niet stopt. Eerste punt is dan ook om overzicht te krijgen. Pas dan kan je beslissingen nemen en kan je zien of een uitgave oké is of uitgesteld moet worden. Overzicht zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en dat je verantwoordelijkheid kan nemen. Wie geen overzicht heeft kan nauwelijks verantwoordelijkheid op zich nemen. Want waar ga je beginnen ?

Is budgettering niet  iets voor mensen in schuldbemiddeling of armoede ?

Nee. Als ik mensen vertel dat ik aan budgettering doe dan krijg ik meestal twee soorten reacties. Mensen vragen zich af of wij geldproblemen hebben (nee dus) of ze verdenken ons van gierigheid (ook nee, tenminste dat hoop ik).
Budgetteren van je financiën gaat om bewustwording en om controle. Zodat jij het leven leidt dat jij wil en je geld kan uitgeven aan dié zaken die jij belangrijk vindt. Maar bovenal: dat je financiële rust hebt. Dat je in de mogelijkheid bent om dromen te verwezenlijken die best duur zijn (en in ogen van anderen buitensporig) maar die jij dankzij een goede planning kan realiseren.

Kakebo: voor wie van papier houdt (en minder van computers)

Er zijn veel systemen om financieel overzicht te houden. Kelly vertelt met enthousiasme over YouNeedaBudget. Het is een (betalende) app die wel wat uitleg hoeft (vandaar de cursus) en handigheid met de smartphone. Mijn systeem draait volledig op Excel (maar daar moet je natuurlijk wel wat excelhandigheid voor hebben.

Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die dat niet zien zitten en al afhaken bij de gedachte dat ze voor een computer moeten zitten om allerlei zaken in te voeren, laat staan formules te bedenken die dan misschien nog een foutmelding geven.  Genoeg mensen in mijn omgeving die dit geweldig frustrerend vinden. Kakebo is een een systeem in de vorm van een boek. Papier ! Je hebt enkel het boek nodig, pen en voor wie niet zo’n kei is in hoofdrekenen komt een rekenmachine goed van pas.

Het systeem van Kakebo munt uit in eenvoud én doeltreffendheid

Voor wie nu ongerust is dat er veel ‘leren’ bij komt om een ‘nieuw systeem’ onder de knie te krijgen alvast deze geruststelling : het systeem is uitermate eenvoudig. Ik beschouw mijzelf (na al die jaren) toch wel een beetje als een ervaringsdeskundige op dit gebied en ik was toch wel onder de indruk. Van de eenvoud.

Kakebo uitleg

Via voorbeelden wordt het je heel goed uitgelegd.

Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven is in alle systemen de grondregel. Maar hoe doe je dat ?

Bij Kakebo houden ze het, wat uitgaven betreft, op twee grote categorieën. De vaste lasten (lening, elektra, water) en het wekelijks kasboek (dagelijkse uitgaven). De dagelijkse uitgaven worden – zeer eenvoudig – uitgesplitst in 4 categorieën

  • Eerste levensbehoeften
  • Vrije tijd en verwennerij
  • Cultuur
  • Extra’s

Mocht je al twijfel hebben over waar een uitgave hoort, dan kan je in het boek terecht bij de uitleg wat onder wat hoort.

Je begint de maand met

  • inkomen min vaste lasten (en min eventueel op voorhand te sparen bedrag)

De eindmaandafrekening ziet er als volgt uit

  • Inkomen – vaste lasten – totaal kasboek van de maand

Laten we hopen dat je nog wat over hebt !

Controle krijgen over je uitgaven

Door de prima lay-out van Kakebo krijg je onmiddellijk een overzicht naar waar je uitgaven gaan. Zo kan kan het dat je tot de conclusie komt dat je ‘verwennerij’ iets minder wil en het verschil wil sparen om op reis te gaan (ook verwennerij !). Je kan je als doel stellen om vb. iedere maand 20 euro hier te besparen, daardoor heb je op jaarbasis al 240 euro gespaard voor je reis.

Kakebo kasboek

Het wekelijkse kasboek

Kakebo daagt je uit om je aan je doelen te houden

Bij het begin van iedere maand nodigt Kakebo je uit om je doelen te formuleren. Na het eind van de maand krijg je de simpele vraag hoe het ging met die doelen. Het fijne is – vind ik toch – dat het maanddoelen zijn. Dit zouden voor mij uitdagende maanddoelen zijn :

  • Het aankopen van tijdschriften beperken tot 2 per maand
  • Het aantal bezoeken aan Action beperken of budgetteren (en een getal daarachter)

Waarom ? Omdat er heel wat tijdschriften ongelezen blijven. Ik koop in de gedachte dat ik zeeën van tijd heb. Of dat ik ‘ooit wel eens tijd’ zal hebben. Maar ze blijven ongelezen en belanden in de papierbak. Daar heeft werkelijk niemand iets aan.
Wat Action betreft, gaat het om creatief materiaal. De redenering is grotendeels hetzelfde: ik denk dat ik dat ooit allemaal ga gebruiken en ik uren aan een stuk met iets bezig zal zijn. Maar dat gebeurt zelden.  Action is hier trouwens dicht bij de deur, mijn ‘rationele’ redenering zou moeten zijn: als ik zin heb om iets te maken, dan ga ik er naar toe, maar ik koop niet ‘om ooit te gebruiken’….

Tips voor minder

In Kakebo staan heel wat tips om minder geld uit te geven. Zo staat er bij voorbeeld een lijst met seizoensgroenten, netjes per maand gerangschikt. Of je wordt uitgenodigd een lijst te maken met activiteiten die je graag doet maar gratis zijn.

Er staat zelfs een stuk in over ontspullen. Daar ‘verdien’ je dan wel geen geld mee, het maakt je huis en geest wel vrijer én het heeft opnieuw alles te maken met het bewust omgaan met wat je omringt en waar je je aandacht (en geld) aan geeft.

Waarom zou je dit boek kopen ?

Is het wel wijs om geld te geven aan iets wat je helpt om bewuster om te gaan met geld ? Want je begint al opnieuw met uitgeven ? Ik denk dat het antwoord – voor alle  systemen hetzelfde is : als je het ziet als een hulpmiddel waar je effectief mee aan de slag zal gaan en je denkt dat deze manier je helpt, dan is de kostprijs te verwaarlozen.

Ik vergelijk het een beetje met het lidmaatschap (dat ik niet heb) bij Weight Watchers, of naar een abonnement op de fitness. Als het je helpt bij je doel en het werkt voor jou, dan is het de investering meer dan waard.

Kakebo is een invulboek waar je een jaar mee zoet bent. Het is eenvoudig in opzet, praktisch en het is een garantie op meer inzicht. Ja, een garantie ! Net zoals trouwens het volgen van een dieetboek garanties biedt als je je er aan houdt. Alleen is Kakebo stukken makkelijker dan een dieetboek. Bedenk dat je om inzicht te krijgen in je financiën niets hoeft te làten. Er hoeft helemaal geen wijziging te zijn in je uitgavenpatroon. De eerste doelstelling is inzicht. Misschien kom je tot de conclusie dat je best tevreden bent zoals het is. Of je doet het zelfs beter dan je had verwacht.

Maar eenmaal je inzicht hebt kan je verder bouwen. Je kan probleemgebieden aanpakken omdat ze geïdentificeerd zijn. Of je kan ‘schuiven’ omdat je merkt dat er ruimte kan worden gemaakt voor iets waar je al lang van droomde maar dacht dat het niet mogelijk was.

Praktisch

Kakebo, Mijn budgetjournal, Xander uitgevers, januari 2018.
Te koop bij o.a. Bol.com voor € 15,00

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.