Superweekend op Camping Zavelbos !
Vrijdag vertrok ik, met een auto volgeladen richting Camping Zavelbos, waarvan de slogan luidt “tot rust komen in de natuur“. Het was een half leven geleden dat ik nog eens gekampeerd had, helemaal gerust was ik er niet in. Toen Frank De Boosere nog eens meldde dat de kans op onweer groot was, zag ik mijzelf al als een verzopen kieken met een tent die de lucht in ging.
Camping Zavelbos
Ik ben op deze camping eerder toevallig beland, simpelweg door Limburg in te tikken en vervolgens te reserveren. Later ontdekte ik dat er hele websites bestaan waar je via allerlei filters exact de camping vindt die je zoekt : natuur, rust, vooral geschikt voor kinderen (of net niet), dieren toegelaten, waterparadijs of een meertje, wifi enzovoort.
De tent
Had ik de eerste keer drie uur nodig om de tent op te slaan, ik deed het nu in een uurtje en verspilde geen tijd door ze eerst ondersteboven te willen zetten of achterstevoor, een mens leert door ervaring ! De tent is een familytent voor 4 personen, maar dat betekent alleen dat je in het slaapgedeelte 4 mensen als worstjes naast elkaar zou kunnen leggen. Fijn als je op doorreis bent, maar ik zie het nog niet gebeuren dat je er dagenlang in kampeert. Tel daarbij dat het soms regent (zeker in de benelux) en je wil absoluut niet met 4 mensen op zo’n kleine oppervlakte leven, tenzij je je kinderen gaat stapelen.
Maar ik was alleen en in dit geval voldeed de tent prima. Ik had bij aankoop speciaal gelet op de hoogte van de tent : je moest er rechtop kunnen in staan, ik had geen zin om continu gebogen door de tent te wandelen. Dat ging dus prima !
Checklist kamperen : wat heb je nodig ?
Ik vond het moeilijk in te schatten wat je nu eigenlijk moest bijhebben in een tent, maar behalve de zaken die je bij eender welk logement meeneemt, was ik toch tevreden over mijn keuzes
- Een goede matras
Dit was mijn grootste zorg. Ik ben sowieso geen goede slaper, maar ‘gebroken’ opstaan of de hele dag rondlopen met stramme spieren, dat zou eender welke vakantie in mineur zetten. Thuis had ik een opblaasbare matras geprobeerd en die was goed wat comfort betreft, maar ik had o zo koud ondanks de relatief warme nacht. De koude steeg zo op uit de grond, het had niets te maken met het deken of slaapzak. Bij A.S. Adventure raadden ze me nog een extra isolerend matje aan, maar veiligheidshalve nam ik een lichte gewone (dus volledige gevuld, geen luchtmatras) matras mee waarop ik prima sliep. Het ding neemt wel veel plaats in en daar zoek ik nog een oplossing voor. - Curverboxen
Ik stak alles in curverboxen en dat leek handig te zijn. Ik had er 3 : kleren, keukengerief & eten en tentsupllen. Dat is waterveilig, stapelt goed, doorzichtig en ook makkelijk in de auto te laden. - Elektrische koelbox
Ik had een elektrisch frigoboxje mee en toen ik thuiskwam van een lange fietstocht vond ik het heerlijk om toch koele drank te hebben. Ook een potje yoghurt of gewoon smeerboter of kaas die niet gesmolten was, het zijn ware geneugten. - Waterkoker
Ik vroeg mij af of dat zou lukken, of ik niet onmiddellijk de hele camping zonder elektriciteit zou zetten. Maar toen ik eenmaal de gigantische caravans zag van sommigen, wist ik al dat dit zeker moest lukken. Koffie en thee verzekerd ! - De Europese stekker
Dit zou ik zeker vergeten hebben mocht er geen collega geweest zijn die me daarop wees. Dit heb je sowieso nodig om “elektriciteit te tappen”, samen met een verlengsnoer dat buiten mag liggen natuurlijk !
De goede lezer zal gemerkt hebben dat ik niets bijhad om te koken. Daar heb ik lang over nagedacht. Van mijn broer had ik het typische gasvuurtje gekregen en ik had al een bijhorend gasflesje, maar de gedachte dat ik de hele camping in de fik zou steken was zo aanwezig dat ik het niet durfde te gebruiken. Ik had ook een electrische plaat bij, maar ik heb die niet gebruikt. Toch nog even gewoon ‘uit eten’.
Het leven als kampeerder
Het is een beetje hoogmoedig dat ik na 3 dagen camping al zou weten wat echt kamperen is. Lijstgewijs noteer ik gewoon wat ik ervaren heb (en super vond !)
-
Dicht bij de natuur
Dat is voor mij misschien nog de grootste verdienste. Die natuur is op alle manieren dichtbij en niet in het minst voor wat het weer betreft. Het is half buiten leven en ook binnen ben je onderhevig aan alle natuurelementen. Overdag was het 24 graden en liep ik in topje rond, ’s avonds was het zoeken naar de fleece : 10 graden minder, dat voel je !
Ik merkte dat mijn dagritme heel snel het ritme van het licht aannam : in de tent geen rolluiken, dus tegen 5 uur was ik al wakker. Niet dat ik het erg vond !
De camping waar ik was lag naast en bos en had een visvijver. Ik had continu het gezelschap van vogels, eendjes die mij ’s morgens begroetten en ge moogt niet vies zijn van een spin meer of minder. Het was er ontzettend stil en rustig, maar dat zal wel van camping tot camping verschillen. -
Buiten
Een groot deel van het campingleven speelt zich buiten af. Tenzij je natuurlijk graag opgesloten zit in je tent. (Die van mij had gelukkig een venster, wat goed uitkwam bij de regenbui !). Buiten eten en continu zoeken waar de schaduw is, ik was niet de enige die ‘meedraaide’ met de zon (of net niet).
-
Tussen alle anderen
Ik had veel plaats, tenminste die indruk had ik, de standplaatsen waren 100 vierkante meter groot. Aangezien iedereen ook een beetje buiten leefde leerde ik in de kortste keren de mensen van ‘mijn straat’ kennen, die trouwens onmiddellijk voorstelden om me te helpen bij het opzetten van mijn tent (ik was de enige met tent !) en die – toen ze mijn schrik aanhoorden over het onweer – voorstelden dat ik ’s nachts wel in hun voortent mocht slapen.
-
Goed basiscomfort
Dat is toch goed georganiseerd op zo’n camping : ik had een eigen elektriciteitsaansluiting op mijn plaats, een eigen waterkraantje en afloop. Goed geregeld ! De douches waren superproper en er waren zelfs aparte hokjes met lavabo’s en voor wie wou zelfs gezinsbadkamers met jacuzzie en al. Er was een ruimte om je afwas te doen (met warm water), er waren wasmachines, fietsen werden verhuurd, je kon er je broodjes tegen de volgende morgen bestellen… ach, ’t is niet dat ge in de brousse gaat leven ! Er was zelfs WIFI en tot mijn grote verbazing was TV-kabel standaard bij de plaatsen, het is maar dat je geen voetbalmatch moest missen als dat je ding is.
-
Alles gaat er veel trager
Tenminste, die indruk had ik. Komt het door de sfeer, komt het omdat je nogal ‘basic’ leeft, is het omdat je volop in de natuur zit, of is het simpelweg omdat ik tussen gepensioneerden (laagseizoen !) gelogeerd was ? Geen idee, ik vond die onthaasting anders geweldig.
Wat te doen als je kampeert ?
“Gaat ge u daar niet vervelen ? “, vroegen vrienden me. Ik heb mij geen moment verveeld, het was zelfs veel te kort. Fietstochten, wandelen door het bos, een fietsbezoek aan Maastricht (oké, ik was doodop toen ik Maastricht binnen reed !) en Limburg is gewoon een toeristisch paradijs. Maaseik is een prachtig stadje waar je op de veerboot kunt, en voor de shopper (die ik niet ben) ligt het Outletdorp van Maasmechelen op een gooi van Opoeteren. Ik had trouwens ook nog heel wat boeken mee en zelfs een mini-DVD-speler, die mijn auto trouwens niet verlaten heeft.
Samengevat had ik spijt dat het zo snel gedaan was. Ik ben op vrijdag vertrokken en ging vandaag, maandag alweer aan het werk. Ik had echter het gevoel alsof ik op vakantie was geweest en lang was weggeweest. Ik straalde van energie en de batterijen waren o zo opgeladen ! En dat alles door één weekend !?
Ik ga vast terug. Ik kan echt geen nadelen bedenken – maar je moet er voor zijn denk ik – en toen ik de ‘rekening’ kreeg was ik al helemaal verrast : 30 euro voor 2 nachten (laagseizoen), alles inbegrepen.
Dus wie graag kort en krachtig de batterijen oplaadt : probeer eens een camping uit ! Kinderen maken heel snel contact met elkaar en ik zag ze uren en uren spelen in de speeltuin en spelletjes uitvinden terwijl de ouders een pintje pakten. Zavelbos camping geeft trouwens gratis toegang tot het zwemparadijs Wilhem Tell, mocht je het nog spetterender willen.
Kampeertips heel erg welkom !
Omdat ik bijlange geen volleerde kampeerder ben zijn tips (campings, maar ook materiaal, vooral over de matraskwestie !) heel erg welkom !