De Stamhouder : gelezen en gekeurd
Mijn eerste aanraking met de geheimen die mijn leven zouden gaan beheersen, was de vondst die ik op een verloren namiddag op de zolder van ons huis in Voorburg deed.
De Stamhouder is Alexander Münninghoff
Zo begint het boek van Alexander Münninghoff en je waant je vanaf zin eerst al in boek dat niet zou misstaan op de plank ‘fictie’. Geheim agenten, wapensmokkel, ontvoering, ontrouw, intriges het is ongelooflijk wat er op die drie generaties is gebeurd. Een gezin in Nederland met een zoon die aansluit bij de SS (de vijand), terwijl de vader dan weer samenwerkt met de geallieerden. Een zakenimperium over verschillende landen dat uiteindelijk oorlog niet zal overleven, ondanks het zakentalent van de vader. Vrouwen komen en gaan, oorlogen ontstaan en eindigen, maar … de stamhouder blijft bestaan. De bloedlijn.
Ik heb het boek gelezen naar aanleiding van een interview met Münninghof in Touché (radio 1), dat je hier kan beluisteren.
5 redenen om De Stamhouder te lezen
- Als je meer wil lezen over de complexiteit van familie en de invloed van familiebanden op je identiteit. Of je van hen houdt of je haat hen, ze bepalen voor een groot stuk je levensgeschiedenis.
- OVer de invloed van de oorlog op het alledaagse leven, hier van rijke ingeweken Nederlanders
- Wat omging achter de schermen van de oorlog : hoe er gesjoemeld is en de oorlog clandistiene economische mogelijkheden bood, tot zelfs na het eind van de oorlog, je leest er hoe ze ‘reisorganisaties’ hebben om ex-SS-ers naar Zuid-Amerika te loodsen.
- Het boek is spannend en goed geschreven
- … omdat je het niet voor mogelijk houdt dat dit echt is gebeurd.