Het Donkere Woud – wat als er buitenaards leven komt?

Het donkere Woud

Wat als een buitenaardse samenleving ons niet zo goed gezind is?

citaat Donkere woud
Tekst: “Het universum is een donker woud. Elke beschaving is een gewapende jager die zich als een spook tussen de bomen door beweegt en zachtjes takken opzij duwt die in de weg hangen om met zo min geluid te lopen. Zelfs ademen gebeurt met zorg. De jager moet voorzichtig zijn. Want overal in het woud zijn jagers die net zo stil zijn als hij. Vindt hij een ander leven, - een andere jager, een engel of een duivel, een teer kind of een wankele oude man, een elfje of een halfgod - dan kan hij maar één ding doen: het vuur openen en hem uitschakelen. (...) Dat is het beeld van de Fermi-paradox. (...)
Maar in dit donkere woud zit een dom kind, de mensheid genoemd, dat een vreugdevuur heeft gestookt en daarnaast staat te schreeuwen. “Hier ben ik! Hier ben ik”
“Heeft iemand dat gehoord?”
“Gegarandeerd”.

The Tree Body Problem: de reeks op Netflix

Ik las ‘Het donkere woud’ uit pure nieuwsgierigheid nadat ik het eerste seizoen van The Three Body Problem op Netflix had gezien. In dat eerste seizoen blijkt dat een buitenaardse beschaving contact heeft met de aarde. Maar ook wie deze reeks niet gezien heeft kan zonder problemen ‘invallen’ met het boek ‘Het donkere woud’. Langzaam wordt duidelijk dat het contact met een buitenaardse samenleving niet persé een positieve zaak is.

Het donkere woud: bangelijk realistisch?

In ‘Het donkere woud’ ziet het er naar uit dat die onaardse samenleving wel eens het einde van de mensheid kan worden. Uit alle berekeningen blijkt dat dat nog minstens 400 jaar zal duren – zelfs deze ruimtevaarders hebben tijd nodig zoveel afstand te overbruggen. Kan de aarde zich voorbereiden op zo’n confrontatie? Zijn er andere mogelijkheden om dit te vermijden? Is 400 jaar voldoende? Welk effect heeft dit op een samenleving: de gedachte dat het mogelijks binnen 400 jaar (generaties ver) er geen mensen meer zijn? Het is het recept voor een ware thriller.

Een thriller (die onder je huid kruipt)

Dit boek zal niet enkel liefhebbers van SF bekoren, maar ook wie houdt van astronomie. Het boek is op zo’n grondige manier geschreven dat het griezelig nabij komt. “Het zou maar eens kunnen”. Cixin Liu is een geweldige schrijver. Dit boek, zo’n kleine 600 blz. liet me niet meer los, ik betrapte mezelf overdag dikwijls dat ik mee nadacht over de problemen in het boek, de voorgestelde oplossingen, de filosofische overdenkingen. . Het is geen makkelijke boek en echt vrolijk word je er ook niet van. Maar wel een degelijk en superspannend boek!

cover donkere woud

Cixin Liu, Het donkere woud, is een uitgave van Prometheus (2021) en telt 512 blz. Het is o.a. te koop bij Bol.com voor €20,00 (paperback) of voor 5,99 (ebook). Prijs zoals bekend bij publiceren van dit artikel – mogelijk affliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.