Gelezen: Blokkenjongen – Keith Stuart – een vader op zoek naar zijn autistische zoon
Op zoek naar een boek dat de moeite was – lang leve Goodreads
Na ‘Zout van de zee’, dat fantastische boek, had ik echt schrik dat eender welk boek ik hierna zou lezen, zou tegenvallen. Daarom scrolde ik door de mijn lijst ‘want to read’ in Goodreads en keek enkel naar de boeken die door anderen heel hoog gewaardeerd werden. Tricky soms, want soms deel ik de mening van de meerderheid totaal niet. Dan vind ik een boek, dat internationaal de hemel is ingeprezen, toch maar niets. Blokkenjongen voldeed aan de verwachtingen.
Een moeilijk onderwerp bespreekbaar maken : autisme
Het boek vertelt het verhaal van een vader die bij het begin van het boek zijn zoon amper kent. De rolverdeling thuis is eenvoudig: hij gaat werken en zijn vrouw Jody zorgt voor Sam. De auteur beschrijft op een geweldig mooie manier hoezeer iedere dag balanceren is op een slappe koord. Zal het voor Sam niet te overweldigend zijn ? Wat begrijpt hij en wat begrijpt hij niet ? Bestaat er überhaupt een manier om echt met hem te communiceren ? Kan Sam vertellen wat er in hem omgaat ? Niets wordt hier geïdealiseerd. Een kind met autismespectrumstoornis opvoeden vraagt bakken geduld en doorzetting en heel veel liefde. Toch gaat het koppel uiteen. Jody heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat en niet kan rekenen op haar echtgenoot die zich verschuilt achter zijn werk.
Tegenslagen die puur geluk worden
Voor Alex, de vader van Sam, zit het echt niet mee. Bovenop de scheiding – hij woont tijdelijk bij een vriend – komt ook zijn ontslag. Dankzij vrienden wordt hij uitgenodigd dit als een kans te zien om zijn zoon beter te leren kennen, een opdracht die hij dan ook met twee handen aanneemt. Toch lukt dat niet zomaar, maar Alex blijft proberen om in de wereld van Sam binnen te treden.
Minecraft: de wereld die de ontmoeting mogelijk maakte
Dit blijkt te lukken via Minecraft. Via dit spel gaan vader en zoon monsters te lijf, strijden voor elkaars (virtueel) leven en huizen samen in een zelfgebouwd kasteel. Sam ontmoet in deze wereld ook andere kinderen die , net door dat spel, ook echte vrienden worden. Zij zien op naar zijn minecraft talent, hij voelt zich veiliger in een virtuele wereld (waar regels zijn) dan wel in het alledaagse leven. Wellicht vandaar de titel blokkenjongen.
Tegen het eind van het boek is er connectie. Wel op Sams wijze, maar de verbondenheid is er.
Blokkenjongen: samengevat
Dit boek is inderdaad een vader-zoon roman, maar het boek schetst ook een realistisch beeld van iemand met autismespectrumstoornis, al wordt in het boek terecht gezegd dat niemand hierin eender is. Er bestaat geen ID-kit of handleiding die je precies zegt hoe je in de wereld van iemand met deze stoornis (ik gebruik toch niet graag het woord) denkt of hoe je in zijn/haar wereld kan komen. Blokkenjongen verwijst wellicht ook naar het langzame bouwen van de relatie. Trial and error. Toch is ‘Blokkenjongen’ bovenal een boek over liefde, over vallen en opstaan, een boek van veerkracht en warmte.
Voor eender wie in de zorg werkt zou ik het boek sowieso aanraden, anderzijds kan je verder kijken dan enkel het label dat Sam draagt. Dit boek gaat over liefde en verbondenheid.
Een aanrader ! Weeral !
Keith Stuart, Blokkenjongen, uitgeverij Harper Collins, 416 blz., september 2016. Te koop bij o.a. Bol.com voor €19,99 euro (paperback) en € 7,99 (ebook)
Bedankt voor de tip!