Gelezen: Schrijven naar bewustzijn – Joey Brown

Joey Brown (overigens een Vlaamse, ondanks de Engelse naam), heeft een prima boek geschreven over schrijfmeditatie. Iedereen kan het en je leven wordt er enkel maar beter door. Waarom? Omdat je tijd neemt om bij jezelf stil te staan. Liefst dag na dag en vol vertrouwen dat wat komt, komt, om zo richting en diepte te vinden in je leven.

Heb jij het ook zo druk?

Wellicht wel. Wie niet? En zelfs al heb je het niet druk, dan nog worden we overspoeld met drukte alom. Of je doet dingen omdat je ze nu eenmaal altijd al zo gedaan hebt, omdat (je denkt dat) men dat verwacht van je, kortom, stil staan is geen evidentie.

Angst voor de leegte

Het zou een mooie filosofische vraag zijn: waarom ‘druk zijn’ zo’n positieve waardering krijgt. Wie ben je, als je niet druk bent? Als je zomaar alles loslaat en je hoofd en hart de vrijheid geeft om te dromen, te voelen, te léven?
Is de kans niet groot dat je dan écht komt tot wie je bent en wat je écht wil?
Of staart het witte blad je aan als één grote leegte?

Het witte blad, een punt

Joey Brown nodigt ons in ‘Schrijven naar bewustzijn‘ uit om nu en dan – liefst dagelijks – tijd vrij te maken om onze geest de vrije loop te laten. Het begint met een wit blad en een punt. De aanraking van de pen op het papier en laat maar komen dan, zomaar, of het nu gek is of niet, vrolijk of pijnlijk. Je zelfkennis kan alleen maar groter worden en zo ook je innerlijke kracht.

Schrijfinstructies

Schrijven naar bewustzijn

Is dat niet zo’n beetje als The Morningpages van Julia Cameron?

Joey Brown is heel bekend met het boek ‘The Artist’s way’ van Julia Cameron, maar het is geen kopie. Joey Brown schrijft toegankelijker en gaat ook nu en dan andere wegen dan Cameron. Niet één methode, maar verschillende methodes.

Bij de Morningpages gaat het erom dat je gaat zitten, ‘je zet je pen in beweging en je schrijft drie pagina’s vol met datgene wat je op dat moment bezighoudt. Je schrijft zonder ophouden, van het eerste woord boven aan de eerste bladzijde, tot het laatste woord onderaan bladzijde drie. Het is de dagelijkse schoonmaak van je geest.”

Een andere manier zijn bv. de Soul Pages (Janet Conner), het is een variatie, je schrijft elke dag 10 minuten met een onderwerp voor ogen. “Je schrijft niet zomaar wat, maar je kiest liefst die onderwerpen die emotioneel beladen zijn voor jou”.

Uitdagend vind ik ‘het punt’, waar Joey Brown nu en dan op terugkomt. Je begint met een punt, dat wordt een lijn en misschien komen er woorden. Brown raadt aan om géén schrift te gebruiken met lijntjes (de rest maakt verder niet uit) om zo je schrijfcreativiteit de volle ruimte te geven. Vanaf het punt kan je grillige lijnen laten ontstaan op het papier, cirkels, hoekig, golvend… het maakt niet uit… om uit te komen in woorden, verzen, zinnen, of net geen zinnen… laat maar komen…

Naar binnen, naar boven, naar buiten !

Zit je dan niet continu in je hoofd met al dat schrijven? Is het geen navelstaarderij? Bestaat het gevaar niet dat je verbinding verliest met de ‘echte’ wereld? Dat zijn vragen die ik mezelf soms stel bij zo’n boek en zo’n schrijfmeditaties. De vrees dat het een soort schuiloorden worden waar de link met de ‘wereld’ breekbaarder wordt.

Als ik mij zo’n vragen stel, moet ik toch even kritisch naar mezelf kijken. Wat is echt? Leven zonder nadenken? Zonder te weten waarheen en van waaruit? Wat is er mis met een haven om bij te tanken, zodat je weer bewust en in vol besef van de richting die je wil varen, volle kracht vooruit gaat ?

Schrijven naar bewustzijn

Door de opzet van het boek word je gemotiveerd om de haven te verlaten. In het eerste deel – Schrijven naar Binnen – ga je de weg naar jezelf en naar binnen. Het doel is dat er beweging komt, dat je uitkomt bij wat jouw doel in het leven is, of zoals de Fransen het zo mooi zeggen, je raison d’être. Dit is het schrijven naar boven. Vervolgens ga je met al jouw wijsheid naar buiten, je stapt het leven in, trouw aan wat jij belangrijk vindt. Het kan gebeuren dat je daarom sommige verhalen moet achterlaten. Omdat ze niet meer bij je passen, omdat je een andere kijk hebt, omdat sommige verhalen gewoon ‘af’ zijn.

Toegankelijk en vlot leesbaar

Joey Brown heeft met ‘schrijven naar bewustzijn’ een vlot en zeer toegankelijk boek geschreven. Uit het boek spreekt een pak praktijkervaring, zowel als schrijver als coach. Dat je angst kan hebben voor het lege blad. Of dat je kan vastzitten, dat er helemaal geen woorden komen. Of omgekeerd, dat de woordenstroom zo groot is dat je het even niet meer weet. Ook daar schrijft ze over, waardoor ze ongeveer alle mogelijke obstakels evengoed behandeld.

Voor wie is dit boek ?

Schrijven naar bewustzijn” is een boek voor iedereen die graag schrijft! Jij bepaalt zelf hoe je ermee aan de slag gaat. Zelf vond ik het overigens ook behoorlijk inspirerend voor wie aan creative writing wil doen. Je kan de technieken evengoed hiervoor gebruiken.
Het boek is hoe dan ook pakken toegankelijker dan The Artists way.

Klinkt het je iets te ernstig en wil je gewoon creatief schrijven, dan is er ook nog het inspiratiedagboek.

Praktisch

Joey Brown, Schrijven naar bewustzijn, ontdek je ware verhaal. Uitgegeven door Altamira 2019. Te koop bij Bol.com voor € 17,99 (paperback) en € 9,99 (e-book) ; gratis voor abonnees KoboPlus.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Myriam schreef:

    Op een andere blog had ik al een review gelezen over dit boek. Het spreekt mij wel aan, vooral omdat je schrijft dat het veel toegankelijker is dan The Artists way. Ik vraag mij af of het boek niet te ‘zweverig’ is voor mij. Ik lees liever praktische boeken dan exemplaren die te veel uitweiden over theorieën die de inhoud ondersteunen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.