Het huis in de wolken – een liefde in Jemen

Omslag boek een liefde in de wolken Dirk Wanrooij

Wat een ellende. Die vergeten oorlog in Jemen. Ook: wat een gedrevenheid, engagement, doorzettingskracht. Dat gevoel had ik bij het lezen van het boek ‘Het huis in de wolken‘. Dirk Wanrooij schreef er een persoonlijk boek over. Wanrooij, zoon van Nederlandse wereldburgers maar geboren in Jemen, ontmoet in Caïro de Jemenitische Sara met wie hij trouwt. Wat volgt is een boek over de geschiedenis van Jemen, de band van zijn ouders met Jemen en uiteraard de oorlog die door het huwelijk met Sara, het leven van de auteur binnenkomt.

Kind van wereldburgers

Dolk in Jemen. De dolk die (jonge) mannen dragen, komt ook ter sprake in het boek Het huis in de Wolken.
De ‘dolk’ komt ook in het boek ter sprake. Het is eerder een sieraad dan wel een wapen. Het wordt gedragen door jongens/mannen vanaf hun 14de. Op de achtergrond de kleuren van de vlag van het herenigd Jemen. Photocredits Pixabay

In de zomer van 1974 liepen mijn ouders elkaar tegen het lijf in het stof van de Syrische woestijn. Dit gegeven, dat het gezin waarin ik ben opgegroeid zijn bestaan te danken heeft aan een toevallige ontmoeting in Syrie, dat ik mijn bestaan in feite te danken heb aan Syrië, is voor mij op latere leeftijd relevant gebleken, nadat Syrië veranderde in een hel op aarde en Syriërs en masse in de richting van Europa vluchtten.
Mijn ouders hadden het voorrecht over een Nederlands paspoort te beschikken. Hun werd geen strobreed in de weggelegd.

Citaat uit Dirk Wanrooij, Het huis in de wolken, een liefde in Jemen, Alfabet uitgevers (2023)

Het voorrecht over een Nederlands paspoort te beschikken‘ zal in het verhaal van Dirk van cruciaal belang blijken. In Caïro ontmoet hij Sara uit Jemen, met wie hij later, na een islamitisch huwelijk, zal trouwen in Amsterdam. Het zal hun redding worden.

Sana, Jemen
De stad speelt een belangrijke rol in het boek 'Het huis in de wolken'.
Sana, een van de steden waar een deel van de familie van Sara woont. Photocredits Pixabay.

Dagboekfragmenten afgewisseld met historische achtergronden

Door de afwisseling van persoonlijke verhalen, getuigenverslagen en historische achtergronden komt het conflict in Jemen voor de lezer dichtbij. Veel wordt er in de media niet bericht over het conflict, al speelt daar volgens de Verenigde Naties de grootste humanitaire crisis af. Wordt de media doof als het te lang duurt, te ingewikkeld is, teveel belangen door elkaar lopen dat het overzicht snel verloren wordt?

Sara zit nog steeds in Jemen. De laatste keer dat ik haar sprak is nu alweer drie dagen geleden. Ze belde terwijl ik in een taxi vastzat in de Caïreense middagspits. Ze klonk opgewonden en ratelde aan één stuk door. Ze was bij een van haar ooms op bezoek op het moment dat er een Saoedische luchtaanval in de straat had plaatsgevonden. De explosie…ze had het gezien. Ze had het gevoeld. Om haar heen waren mensen op straat. Ik hoorde mannen paniekerig discussiëren over hoe ze eventuele overlevenden uit het puin tevoorschijn moesten halen. Ze hoestte. Ze vloekte.

Citaat uit Dirk Wanrooij, Het huis in de wolken, een liefde in Jemen, Alfabet uitgevers (2023)

Een verhaal over familiebanden en doorzetting

Het leven van Dirk en Sara staan geheel in teken van de oorlog in Jemen. Ze gaan, vanuit het buitenland, samenwerkingen aan met mensen uit Yemen. Sara leidt, al dan dan niet online, jonge filmmakers op, het koppel zoekt zoveel mogelijk financiële steun om mensen uit Jemen te ondersteunen. Tussendoor probeert ze nog het land te bezoeken. Het koppel zoekt manieren om Sara’s familie het land uit te krijgen. Waar ze ook zijn, hun blik is altijd gericht op Jemen.

Het huis in de wolken – aandacht voor de situatie in Jemen

Het kan niet anders of de auteur wou de oorlog in Jemen onder de aandacht brengen. De (burger-)oorlog woedt er nu al van 2015, miljoenen mensen zijn er op de vlucht. Het conflict is complex én internationaal, tal van (financiële) belangen staan op het spel.

Tegelijkertijd geeft Vanrooij een inkijk in het leven van een familie in oorlogsgebied en hoe het is om een land in oorlog te ontvluchten. Door de informatieve hoofdstukken tussendoor probeert hij uit te leggen wat er aan de hand is. Het boek eindigt ten dele positief. De familie is deels herenigd, maar een vredevolle oplossing voor de situatie in Jemen lijkt nog lang niet in zicht.

Een oorlog krijgt een gezicht, of liever gezichten: Habib, Baba Sied, Sara

Het boek is beklijvend. Je kan niet anders dan geraakt worden door bijna wanhopige maar evenzeer fanatieke inzet van Sara en Dirk, nooit laten ze de banden met Jemen los, het tekent hun leven.
Door dit boek wordt het verhaal van vluchtelingen en een land met interne conflicten persoonlijk. ‘Van ‘een land in oorlog‘ gaat het naar een land van mensen die in oorlogsomstandigheden moeten leven. ‘Een land in oorlog‘ krijgt namen, levens en gezichten: Habib, Zeinab, grootvader Baba Sied.

‘Het huis in de wolken’ is geen vrolijk boek, dat kan ook moeilijk. Naar mijn gevoel was het voor de auteur een ongelooflijke evenwichtsoefening: hoeveel achtergrond informatie geef ik en hoeveel persoonlijk verhaal en dat binnen het bestek van een kleine 300 bladzijden? Kan dat wel? Ik meen dat hij daar grotendeels in gelukt is. Een begrippenlijst, een politieke historische lijn en een uitgebreide bibliografie met voetnoten nodigt uit om verder te lezen, maar toont vooral de spanning aan om dit verhaal leesbaar te houden.

Dirk Wanrooij, Het huis in de wolken, een liefde in Jemen, Alfabet uitgevers (2023) telt 288 blz. en is te koop voor 22,99 euro (paperback).

Lees je graag?

Op DeWereldvanKaat vind je zeer regelmatig boekrecensies.

Je kan mij ook volgen op mijn InstagramAccount KaatLeest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.