Identi-tijd tussen toekomst en verleden – Paul van Tongeren

omslag identi-tijd over identiteit en tijd
omslag boek identi-tijd Paul van Tongeren

Filosofie. De een houdt ervan, de andere (die het ooit met tegenzin moest ‘blokken’ ?) laat het liever links liggen. Anderzijds: wie filosofeert er soms niet? Over wie we zijn, wat de zin van alles is, waar het met de wereld naartoe gaat. In de reeks ‘Nieuw licht’ krijg je als lezer altijd een hapje filosofie. Een smaakmakertje als het ware. Actuele vragen worden verbonden met oude geschriften. Ik las identi-Tijd van Paul van Tongeren.

De vraag – de denkers

Deze vraag werd voorgelegd aan Paul van Tongeren:

Is er een gemeenschappelijk verhaal nodig om met het verleden te kunnen omgaan?

Paul van Tongeren kreeg de opdracht en liet zich vooral inspireren door Kierkegaard en Nietzsche (beide 19de eeuw). Vanuit die geschriften gaat hij verder om tot een actueel antwoord te komen. Een boekje van 112 bladzijden, opdracht voltooid.

Dat de mens een synthese is van werkelijkheid en mogelijkheid vinden we in de hele geschiedenis van het denken, maar staat centraal en wordt gedramatiseerd in het existentialisme, dat in belangrijke mate teruggaat op het werk van Soren Kierkegaard. Hij definieert de mens als ‘een synthese van eindig en oneindig, tijdelijk en eeuwig, noodzakelijkheid en vrijheid’.

Paul van Tongeren, identi-tijd, tussen toekomst en verleden, Prometheus 2023

Identiteit vormt zich in verhouding tot de tijd: verleden-heden-toekomst, al hoeft het niet altijd in deze richting.
Onze relatie (als individu en gemeenschap) tot verleden en toekomst is dynamisch

Actueel

De actualisatie, of hedendaags antwoord van van Tongeren wordt meteen heel concreet: hoe gaan we om met ons collectief verleden? Slavenarbeid, kolonialisme, grote monumenten in het stadsbeeld van figuren die ooit bewonderd werden, maar waar we nu anders tegenaan kijken.

identiteit en omgang met verleden. Het verleden opnieuw interpreteren vanuit het heden.
Onze kijk op het verleden kan veranderen als we deze bekijken vanuit onze huidige normen en waarden. Wat te doen met monumenten?

Voor wie is dit boek?

Wie enige liefde heeft voor filosofie en in het bijzonder voor de denkers Kierkegaard en Nietzsche zal dit boek wellicht graag lezen. Stukken van hun werk worden verbonden met actuele thema’s.
Voor ieder die zich vragen stelt over het omgaan met wat in onze huidige term als ‘problematisch verleden’ wordt gezien, vindt in dit boek sterke inzichten. De omgang met tijd en hoe zich, zowel als gemeenschap als als individu zich er mogelijks tot te verhouden, staat centraal in dit boek.
De titel ‘ident-tijd’ is zowat de kortste samenvatting van het boek zelf. Identiteit staat onlosmakelijk verbonden met tijd: verleden – heden – toekomst. Onze verhouding tot tijd bepaalt wie we zijn.

Praktisch:

identi-tijd, omslag boek over relatie identiteit en tijd

Paul van Tongeren, identi-tijd, tussen toekomst en verleden, is een uitgave van Prometheus (2023) en telt 112 blz. Het besproken fragment van Kierkegaard is opgenomen in het boek.
Het boek te koop bij o.a. Bol.com voor € 16,99 (paperback) en voor € 9,99 als ebook.

Op zoek naar meer leesinspiratie?

Op DeWereldvanKaat vind je tal van recensies. Je kan mij ook volgen op Instagram onder de naam KaatLeest.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.