Voorstelling van mijn t@bcaravan
In België heb ik nog geen enkele t@b gezien, tenzij in de winkel natuurlijk, maar dus nog nooit eentje in gebruik. Bij werkelijk iedere camping die ik dit jaar aandeed kreeg ik vragen over dit vreemde huisje op wielen. Ik zet ze hier maar eens op een rijtje
-
Hoeveel weegt de t@b (kwestie van het te kunnen ’trekken’ met je auto)
Op papier (leeg dus) 550 kg, voor de wet te laden tot 750 kg.
-
Moet je naar de keuring ?
Nee dus, want minder dan 750 kg.
-
Speciaal rijbewijs/nummerplaat nodig ?
Ook al niet, allemaal omwille van die min 750 kg.
-
Dat moet toch klein zijn om in te slapen ?
Juist niet, het bed is 175 x 200 meter (en open mocht je nog langer zijn).
-
Heb je een badkamertje/wc in de t@b ?
Nee, dat heb ik niet, de grote zus van mijn t@b heeft dat wel, maar die weegt dan weer meer dan 750 kg, met alle nadelen (en voordelen) van dien. Ik offer niet graag plaats op voor een kleine badkamer terwijl je op de camping prima sanitaire faciliteiten hebt. Het scheelt meteen ook in onderhoud. Maar prioriteiten verschillen.
-
Kan jij daar (alleen) mee rijden ?
No problem, de t@b is even breed als mijn auto en hij is licht, dus dat gaat zonder problemen.
-
Kan je hem makkelijk/alleen manoeuvreren op een campingplaats ?
Geen probleem ! Juist omdat hij zo licht is kan ik het alleen, al zijn kampeerders per definitie behulpzaam.
-
Kan je er in koken ?
Ja hoor ! 2 kookpitten op gas en een frigo op 12V/220V/gas.
En natuurlijk is er stromend water en zijn er stopcontacten !
Ook een mini-diepvries voor de nodige ijsjes in de zomer.
(Bekentenis : ik kook niet. Ik heb er een kleine minigolf oven in geïnstalleerd. O zo totaal fout voor een echte kampeerder, maar een mens moet zichzelf kennen !).
Manlief houdt het dan weer op de BBQ, wat weer zeer campinglike is ! -
Heb je een mover nodig
Nee gij ! (Oké, dit was een vraag voor ervaren kampeerders).
-
Heb je een vast bed ?
Nee, het bed is te monteren. Ik klok af op 5 minuten.
-
Voor hoeveel mensen is zo’n ding geschikt ?
Het is perfect voor twee personen.
-
Van welk merk is dat eigelijk ?
T@b valt onder het Duitse merk Tabbert.
-
Kan je er een voortent bij plaatsen ?
Voor kleine vakanties gebruik ik een luifel, maar Isabella maakte een voortent speciaal voor de T@b. Je kan hier een foto zien !
Hoe ver kan je rijden in 1 dag aan x snelheid ?
Wanneer het lief en ik een huisje of apartement huren dan denken wij eerst in termen van ‘hoe lang rijden’ oftewel kilometers. Voor een lang verblijf mag het natuurlijk langer rijden zijn, maar voor weekend gaan we niet gauw over de 4 uur.
Waar we dan ‘raken’ in die 4 uur, dat doen we beetje op schatting, waardoor we wellicht een hoop plaatsen over het hoofd zien omdat onze geografie beperkt is en we al helemaal niet weten hoe goed een plaats bereikbaar is. Gelukkig is dat nu verleden tijd, want het internet biedt ook voor dit probleem een oplossing ! Je kan zelfs kiezen of je autosnelwegen wil vermijden of niet, want dit heeft natuurlijk gevolgen voor de te rijden tijd (en meestal ook voor je portemonee !).
Ik doe maar meteen de oefening. Wij willen een huisje huren, we zijn bereid om 9 uur te rijden (gemiddelde van 90 km per uur). Waar kunnen we dan heen ? Daar gaan we !
Wauw ! We raken zelfs tot in Denemarken en zelfs heel Zwitserland is (autogewijs) een optie (maar niet financieelgewijs !). We raken zelfs – had ik ook niet gedacht – in Tjechië, maar net niet in Praag. O wat spannend !
Misschien lijkt bovenstaande figuur nogal onduidelijk en weinig gedetailleerd, weet dan dat dit een screenshot is en dat je online kan inzomen. Ik raad je evenwel aan om eerst de ‘gemiddelde’ versie te kiezen en daarna pas de ‘erg nauwkeurige’, want daar ben je wel enige minuten zoet mee.
Hoe ver kan ik rijden in 1 dag met mijn caravan ?
Ik moet toegeven dat de gedachte om bovenstaande tool te gebruiken ingegeven was door die vraag. Stel dat ik maximaal 6 uur wil rijden aan een gemiddelde van 70 km per uur (niet onrealistisch in mijn geval, ik ben allesbehalve snelheidsfreak), waar kan ik dan heen ?
Ik ben opnieuw verbaasd. Zo raak niet in Friesland op 1 dag (binnen de gestelde waarden), maar wel in Normandië. Dat had ik echt niet gedacht.
Rekening houdend met de wegen
Je zou je kunnen afvragen of je niet evengoed een cirkel zou kunnen trekken met een diameter van 420 km. (6 uur rijden aan 70 km per uur). Just for fun heb ik ook dat gedaan.
Het levert een mooi plaatje op maar het is veel minder nauwkeurig. Dit zijn afstanden in vogelvlucht, maar het is natuurlijk leuk om doen.
Nog meer opties
Je kan ook afstanden en tijden vergelijken. Je krijgt dan twee gearceerde gebieden boven elkaar. Dit zou je kunnen gebruiken als je bv. met minima en maxima werkt. Zo zie je onmiddellijk waar je je hotel/huisje/camping zoeken kan.
Of je gaat te voet en wandelt, of je reist met de fiets. Klik de optie ‘fietsen’ aan en je gemiddelde snelheid en uren die je wil fietsen en je ziet meteen alle mogelijkheden.
Wij hebben alvast weer veel ‘voer’ om over na te denken en dankzij deze tool best wel nieuwe mogelijkheden.
Terug naar overzicht
Voor- en nadelen kamperen (tent)
Kamperen was dit jaar iets nieuws voor mij. Ik herinner me nog het moeizaam opzetten van de tent in onze tuin, mijn ‘Try-out’ camping in Zavelbos, het zalige kampeerweekend in Zeeuws-Vlaanderen en mijn kampeer/citytrip naar Gent.
Samengevat kan ik stellen dat het kamperen mij bevalt. Het is avontuurlijk en bovendien supergoedkoop. Ik besef natuurlijk dat ik de luxe van veel vakantietijd heb, want als ik beperkt zou zijn in vakantietijd, zou ik misschien wel niet met de tent trekken en zou ik het liever wat zorgelozer doen. Ik kan het hier misschien allemaal goed voorstellen, er zijn ook heel wat ‘zorgen’ bij het kamperen.
Nadelen kamperen
- Je bent heel erg afhankelijk van het weer. Als het een hele dag regent is er weinig aan om een hele dag in je tent te zitten. Ik wandel en loop in de regen zonder problemen, maar echt een hele dag regen ? Dan is die tent er net teveel aan.
- Hetzelfde voor de warmte/koude. Ik weet nog niet wat het ergste is. De koude, daar kan je je tegen beschermen : een serieuze slaapzak en je matras goed isoleren (grondkoude). In een tent kan het verschrikkelijk broeikastachtig heet worden. Het helpt als je tent in de schaduw staat, of anders zorg je voor een tarp die gedeeltelijk je tent afschermt.
- Hoe behendig je ook bent, het blijft een job : dat opzetten van een tent. Ik zie daar niet tegenop, maar als je dat wel doet, dan moet je je misschien afvragen of kamperen iets voor jou is. Stel je ook voor dat je dat moet doen in volle regen en wind. Besef dat je een natte tent best niet opbergt.
- Weinig privacy. Kamperen is een sociaal gebeuren. Je hoort, ziet voortdurend mensen. Je deelt het sanitair, je wast af met anderen. Ik vind het sociale gebeuren prima, maar ik kan mij voorstellen dat het voor sommige mensen niet meevalt.
- Je leeft op een minieme ruimte in je tent. Alles goed en wel als je ‘buiten’ kan leven (wat de meeste kampeerders ook doen), maar ‘binnen’ is het toch maar kleintjes.
- Wie gilt bij het kleinste beestje is eraan voor de moeite : het is niet omdat je op een camping staat dat de natuur bordjes heeft met ‘verboden voor spinnen, rupsen, muggen, mieren’ etc. Tijdens mijn laatste kampeertrip was het wegzetten van die diertjes een dagelijkse bezigheid maar meteen ook een uitnodiging voor mij om van alles op te zoeken in de natuurgids. Maar ook hier : niet iedereen zal zo welwillend zijn.
Zijn er ook voordelen ?
De voordelen liggen heel dicht bij de nadelen, het is maar wat je voorkeur draagt en in hoeverre je dingen kan waarderen of juist niet.
- back to basics : van veel comfort kan je niet spreken al moet je ook niet overdrijven, het sanitair is meestal in prima staat en de meeste campings hebben zelfs WIFI, het is niet dat je ‘into the wild’ bent.
- Je leeft op het ritme van de natuur omdat het licht en het weer in principe je hele dag bepaalt. Ik checkte altijd de buienradar.
- Alles gaat veel trager. Al is het maar omdat de faciliteiten nooit pal aan je tent liggen. Denk aan midden in de nacht naar het toilet dat 500 meter verder is en dit in het pikkedonker.
- Campings zijn sociale broedplaatsen. Kinderen zijn hierbij de beste facilitators. Honden doen de job ook.
- Veel vrijheid : ik hoefde voor geen enkele camping te reserveren (ook al deed ik dat wel). Veel mensen komen aan en zeggen ‘we zien wel hoe lang we blijven’. Dat lijkt mij moeilijker met andere vakantieplaatsen
- Het is supergoedkoop. Ik betaalde op mijn laatste vakantie, all inclusive € 76 voor 6 nachten. Volgende week gaan we naar een niet eens zo duur hotel waar we per nacht meer betalen.
Ik ben alvast gewonnen voor het kamperen !
Terug naar overzicht
Test kamperen uit met een gratis te lenen tent
Start2Camp : iets voor jou ?
De beste manier om te weten of kamperen iets voor jou is, is het natuurlijk gewoonweg DOEN ! Kamperen op zich is absoluut niet duur, alleen de ‘investering’ zal sommige mensen wel tegenhouden om het gewoon maar uit te proberen, al valt dat best mee. Bovenstaande tent kost bv. 99 euro en je kan er zonder problemen in recht staan.
Maar toch, 99 euro om nadien nooit meer te kamperen … het is toch een risico.
Gratis tent te leen
Ik kan het dan ook niet laten om te verwijzen naar deze site waar men gratis kampeermateriaal ter beschikking stelt. Voorwaarde : netjes terugbrengen en een verslagje over je avontuur. Dus wat houd je nog tegen ? Ga het avontuur tegemoet !
De kleine lettertjes : ik heb geen band met de organisatie dus kan ik ook niets garanderen, maar het lijkt me behoorlijk koosjer. Het leek mij jammer als ik dit niet zou delen !
Terug naar overzicht
Het leven zoals het is op een camping
- Tentje kopen met twee matrassen, vertrekken met de fiets voor 10 dagen voor een rondtocht in Nederland, tentje na de eerste vakantiedag opslaan en merken dat a) de matrassen er niet inkunnen en b) het tentje niet voorzien is op een gezonde Hollander (het overkwam mijn nieuwe buren).
- Een nieuwe definitie van het huis (tent) opruimen : het buitenzetten van, in volgorde van meerderheid naar minderheid, fluogroene sprinkhanen, lichtgewicht spinnen en bij tijden helzwarte/gele rupsjes. Ik wou toch kamperen in de natuur ?
- Ook dit : ‘ s nachts wakker worden en je afvragen wie er in the middle of the night aan het ijsberen is voor je tent, van links naar rechts en van rechts naar links tot je er poepeloere zot van wordt en ontdekken dat het een paard is met nachtelijke zenuwinzinking.
- Ook ‘ s nachts : dat er buren zijn die niet beseffen dat tenten alles behalve geluidsdicht zijn en dus dingen horen die je absoluut niet wil horen. Ge moogt zelf fantaseren. Kamperen in de natuur wordt door ieder anders geïnterpreteerd.
- Om het kwartier de (protestantse) klokken een liedje horen spelen en maar niet op de woorden komen. Iets van mijn eerste communie of zo. Braincracking !
- Kampeerders zijn wellicht de grootste vleeseters, ’s avonds haalt iedereen het BBQ-stel boven. En dan te zeggen dat we hier op een boerderij zitten die allerlei labels van duurzaamheid heeft. De boer doet enkel aan tuinbouw.
- De campingdag begint als je volop het geluid van ritsen hoort (rits open, rits dicht).
- Er heerst hier een cultuur van dutjes doen na het eten. Men neme een boek, men zet zich gezellig in een stoel en valt in slaap.
- Hanen hebben een verstoorde biologische klok, ze luiden helemaal niet het begin van een dag in, ze zoeken gewoon aandacht.Wanneer het hen uitkomt. Maar niet uit of het dag of nacht is.
Maar het gaat hier goed, dat kamperen bij de boer !
Ik kreeg al de titel van
- “zij heeft alles bij” en vervolgens “zij helpt wel” (Fietsers zonder fietspomp) en ook
- “Dat is echte scoutsdame” (tent en tarp alleen opzetten, ook bij volle wind)
- En nog altijd een grote scheut medelijden ook, want ‘och arme, jij zat er zo middenin’ (over mijn avontuur met de familie Flodder, zie “een horribele vakantiedag”.
Terug naar overzicht