Alleen kamperen als vrouw – ervaringen & praktische tips

Bloesemtocht

Aleen kamperen als vrouw ? Veel mensen zetten grote ogen op. Het zou op z’n minst ongezellig zijn, onpraktisch tot zelfs gevaarlijk. Daar is werkelijk niets van aan ! Mocht je twijfelen om als vrouw alleen te kamperen, dan hoop ik dat dit artikel je over de streep trekt ! Ik heb het ingedeeld in de praktische kant en de ‘sociale’ kant.

De praktische kant

 

Caravan koppelen aan de auto

Ik had geen ervaring met het koppelen van bv. een aanhangwagen. Eerst liet ik het de caravandealer voordoen. Vervolgens keek ik tig keer naar dit filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=knNQ27cR5bQ

Ik maakte een lijstje met alle instructies en de eerste keren deed ik het mét het lijstje, om te zorgen dat ik niets vergat. Nu heb ik het lijstje natuurlijk niet meer nodig, maar ik blijf dezelfde procudure aanhouden omdat dit volgens mij het veiligst is. Ik sta erop dat ik het in één beweging doe (niets tussendoor) en mij ook niet laat verleiden om met iemand te babbelen als ik het doe. Het kan maar beter juist zijn ! De eerste keren dat ik ging kamperen vroeg ik een buurman of hij het even wou controleren dat ik goed aangehaakt was. Die voelden dat als een compliment en ik was meer op mijn gemak !

Rijden met een caravan

Toen ik overwoog tot de aankoop van een caravan was mijn grootste zorg het rijden. Het is natuurlijk nonsens dat mannen dat sowieso beter zouden kunnen. Dus dit mag echt geen reden zijn. Het helpt dat mijn caravan even breed is als mijn auto, dat maakt het een stuk makkelijker. Ik hoefde ook geen bijzonder rijbewijs te hebben.

Achteruit rijden manoevreren kan ik niet. Voila, het staat er. Ik kan wel in rechte lijn achteruit rijden. Achteruit manoevreren heb ik nog nooit moeten doen. Manoevreren gebeurt trouwens meestal bij het plaatsen van de caravan, en dat doe ik manueel.
Ik ben ook niet te beroerd om mijn stuur aan iemand anders te geven moest het echt nodig zijn.

De caravan waterpas zetten

Ik doe het op de ‘ouderwetse’ manier. Met de daarvoor voorziene ‘blokjes’.

https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=EQx9_AsvWp8&app=desktop

Het opzetten van de voortent / luifel

Dat lukt mij niet. Misschien zou het mij wel lukken als ik gigantisch veel doorzettingsvermogen had en het persé zou willen. Het inschuiven in de rail is een fysiek zwaar werk (ook in de hoogte). Ik doe het dus niet, maar ik wil het vooral ook niet doen. Als mijn echtgenoot uitzonderlijk meegaat, dan wordt de voortent opgezet. Dat gebeurt tradioneel tijdens de Vierdaagse van de IJzer.

Ik ben gegaan voor een universele luifel en ben daar zeer gelukkig mee. Ik zet dat in minder dan 10 minuten. Het is superlicht. Luifel inschuiven, 2 poten vastzetten. That’s it.

Tenslotte ben ik ook alléén dus een hele caravan voor mij alleen + ruimte onder de luifel (tegen zon én regen) is voor mij wel voldoende. Luifels zijn licht en drogen heel snel, dus ook bij het afbreken is het een behoorlijk voordeel. In het natste geval kan ik de luifel bovenop mijn materiaal leggen in de auto. Dat is met een tent stukken moeilijker.

Allerlei nuttige zaken om te weten

Rijden en aanhaken en je bent weg. Toch zijn er nog tal van praktische zaken die  heel goed van pas kunnen komen. Wat betekent het als een camping 6 Ampère aanbiedt ? Hoe zit dat met die milieuvignetten ? Eerst en vooral: kampeerders zijn gul in het delen van informatie. Als ik bij een andere kampeerder iets zag, dan vroeg ik gewoon naar verdere info. Het voordeel is dat je meteen ook de ervaring erbij krijgt !

Ik volgde ook een weekend “Eerst Hulp bij Kamperen”. Dat kan ik werkelijk iedereen aanraden. Het was een weekend op een camping (met je materiaal dus) en er was een zeer goede afwisseling van theorie en praktijk. De lessen werden gegeven door zeer ervaren kampeerders en er was ruimte voor eigen praktische problemen. Sommige mensen kregen hun kachel niet aan de praat, of hadden last met het plaatsen van hun voortent. Alles kwam er aan bod. Er waren ook lessen achteruit rijden met de caravan !

Schrik voor gas

Sommige mensen – zoals ik – hebben schrik voor gas in de caravan. Je moet op tijd en stond je gas vervangen en je moet goed koppelen. Tijdens het weekend leerde ik dat er niets aan is en dat mijn vrees compleet ongegrond is. Maar angst zit dikwijls tussen de oren en koken in de caravan wou ik sowieso niet wegens de geurhinder (ook slaapruimte) en de mogelijkhe vette geuren. Ik plaatste een kleine minigolfoven en ik beschik ook over 1 elektrische kookpit (die ik nog nooit gebruikt heb) en een mini-gasstel dat ik buiten gebruik. Dat gaststel werkt met een piëzo-ontsteking. Geen slangen dus en verkleind risico.

Alleen kamperen, is dat niet eenzaam, of onveilig ?

Er zijn twee voorwaarden aan het ‘leuk vinden’ van alleen kamperen. Het is de evidentie zelf: je moet het oké vinden om alleen te zijn én je moet natuurlijk graag kamperen. Als je thuis niet graag alleen bent, dan zal je je op een camping ook snel alleen en eenzaam voelen, wat voor sociale broedplaats een camping ook is. Op bepaalde tijden zit je sowieso alleen.

Veiligheid

als (piep-)jonge vrouw

Ik heb veel ervaring met reizen buiten Europa met een rugzak, voor mij is het moeilijk om nog schrik te hebben op een camping. Toen ik jong was kampeerde ik (met rugzak en tent) nooit tussen andere jongeren. Dat klinkt misschien gek, maar ik was eerder een rustig type en op sommige campingweides werd er flink gefeest en gedronken (en gerookt, géén sigaretten) en dat was niets voor mij. Ik vroeg standaard een plaats tussen gezinnen. Maar dat is een tip die ik vooral wil geven aan jonge vrouwen. Je kan naderhand nog altijd contact zoeken met die jongeren, maar je tent staat wel in een rustige omgeving !

vervelende mensen

Die zijn niet eigen aan het ‘alleen kamperen’. Het kan gebeuren dat je pech hebt, maar dat heeft niets te maken met het alleen kamperen.

algemeen: alleen kamperen is echt wel veilig ! 

Opnieuw: door het reizen in andere continenten met compleet andere culturen heb ik wel het een en ander gezien. Europa is vrouwvriendelijk. Men kijkt hier absoluut niet op van een vrouw die alleen reist. Integendeel, je krijgt bewonderende blikken omdat je het toch maar doet (dikwijls een gespreksonderwerp !).

 

beter een goede buur dan een verre vriend

Het is makkelijk om contacten te leggen met je buren. Zelfs al ben je liever vooral op jezelf het helpt echt wel als je je buren elke dag begroet of toch eens een babbeltje maakt.  Het is niet dat ik het daarvoor doe, maar ze zullen je sneller helpen mocht je een probleem hebben. En ook hier geldt: help ook zelf als je ziet dat ze (meestal een duwtje) kunnen gebruiken. Het ene plezier is het andere waard.

contacten leggen als je alleen bent

Volgens mij is het een voordeel vrouw te zijn als het gaat om contacten te leggen. Vrouwen babbelen makkelijk met elkaar. Beste plaatsen zijn de afwasplaatsen. Of je kookt buiten en de buurvrouw roept ‘smakelijk’. Je hoeft zo goed als geen moeite te doen om contacten te leggen op een camping. Een aai over de kop van een hond doet het ook altijd goed. Net als een babbeltje met de kinderen.

Toch zal je wellicht het meest van de tijd alleen zijn. Zie je dat toch niet zitten, dan kan je altijd vrienden uitnodigen voor een BBQ. Als ik niet al te ver kampeer, dan mogen alle vrienden/familie altijd langskomen. Soms vinden ze het leuk als daguitstap. Maar dat gaat natuurlijk alleen als de afstand overbrugbaar is.

kampeerclubs

Je kan natuurlijk ook lid worden van een (lokale) kampeerclub. In België zijn er  een veertigtal. Die vakanties zijn altijd goed georganiseerd en je blijft een grote vrijheid hebben. Je hoeft dus zeker niet alles mee te doen en ook niet altijd mee te gaan. Het aanbod is ontzettend groot !

Als ik dan toch spijt heb …

dan is het dat ik het niet eerder gedaan heb. Zelfs het feit dat ik gelukkig getrouwd ben (met een man die geen liefde voor kamperen heeft) bleek geen bezwaar ! Zoals mijn liefste zei: je geeft je dromen niet op omdat je getrouwd bent !

Dus in welke situatie je ook verkeert, met tent of caravan, alleenstaand of niet, als je zin hebt om alleen te kamperen: gewoon doen!