Kemmelberg wandeling: de helden van Gent-Wevelgem achterna

Kemmelberg

De Kemmelberg is ook voor wandelaars een uitdaging! Verwacht je aan een steile hellingen, trappen midden in het bos en (oude) vergane glorie. Het applaus voor de dappere wielerhelden klinkt na op de kasseien, het oorlogsverleden fluistert stil. Wandelknooppuntroute met veel extra’s!

Graag onmiddellijk naar de praktische info?
Scroll naar beneden naar ‘praktisch’

De beklimming van De Kemmelberg

Met een lief dat een groot hart heeft (en bewondering) voor alle wielrenners ten lande, kon het niet anders of hij wou met eigen ogen zien hoe zwaar de beklimming van de Kemmelberg was. Is het echt zo erg als het lijkt? De Kemmelberg is één van de letterlijke hoogtepunten van de koers ‘Gent-Wevelgem’, volgens vele wielrenners een memorabele klim waar het ‘kaf van het koren’ wordt gescheiden. Internationaal bekend is hij: iconic and keylocation in the bikerace Gent Wevelgem.

De Kemmelberg en wereldoorlog 1

Het Romeins geïnspireerde overwinningsmonument op de Kemmelbeg is er niet ter ere van de moedige wielrenners maar wel ter ere van de vele slachtoffers die naamloos hun leven gaven in de eerste wereldoorlog. Op de sokkel lijkt een engel te staan maar het is een afbeelding van de Griekse overwinningsgodin Nikè. Verderop herinnert een massagraf aan de gruwel van de oorlog.

Kemmelberg: de Griekse godin Niké
Top Kemmelberg – Griekse godin Niké
Kemmelberg: herinneringen aan de oorlog - massagraf
massagraf

Verder is de Kemmelberg ook bekend om de grote militaire bunker die deze berg herbergde. Deze had niets te maken met Wereldoorlog 1 maar alles met de Koude Oorlog. Lange tijd had niemand weet van deze bunker. Streekbewoners zagen vrachtwagens op en neer gaan maar hadden geen idee wat er gebeurde. Zelfs de metsers wisten niet wat ze bouwden of waarvoor het zou dienen. Tegenwoordig kan je de bunker wel bezoeken. Het blijft een uniek ervaring en je voelt je er wel een beetje alsof in je in een film van James Bond bevindt.

Bossen, wandelwegen en een pittoresk dorpje

Ook al zit deze wandeling vol weetjes en geschiedenis, de Kemmel blijft bovenal een prachtig dorp met een bos op de toppen, veel klimwerk en prachtige uitzichten op het omringend dal.

Nergens vlak op de Kemmelberg
trap bos Kemmelberg – weinig vlakke stukken

Oude glorie van ooit groot toerisme

Ooit was de Westhoek een grote trekpleister voor toerisme. Dat merk je nog altijd aan de grote hotels op deze ‘bergen’, waaronder de Kemmelberg, Rode Berg en Zwarte Berg. Het is een prachtige streek en voor het verder vrij platte (West-Vlaanderen) leken dit al ‘bergen’. De Franse grens was nabij en dat gaf de plaats meteen een exotisch tintje.

Veel van die grote hotels zijn gelukkig gerenoveerd, maar ze blijven verwijzen naar andere tijden. Hier en daar is er nog een zweempje ‘grandeur’ te bekennen, maar de meeste van die grote hotels hebben ondertussen andere bestemmingen gekregen.

Mening wielrenner heeft de Kemmelberg vervloekt, de steile helling vraagt veel doorzetting. Deze kasseienweg is evengoed de moeite van de wandelaar, net zoals de hele Kemmelberg zeg. Wandelknooppuntenwandeling met herinneringen aan wereldoorlog 1, bossen en tal van mooie verre uitzichten.

Praktische info

  • Afstand : 5 km (veel hellingen!)
  • Startplaats: Dries Kemmelberg (= Heuvelland)
  • Parking: Dries, Kemmelberg, zoals hierboven
  • Bewegwijzering: via wandelknooppunten. Wij volgden
    76 – 70 – 81 – 80 – 85 – 82 – 83 – 73 – 74 – 83 – 82 – 81 – 70 – 76
  • Kaart of GPX:   Niet nodig
  • Horeca: Tal van mogelijkheden in de dorpskern (Dries)
  • Bankjes: weinig
  • Moeilijkheidsgraad: Tal van hellingen
  • Staat van de wegen: bos, kasseien, verhard
  • Extra’s: Commandobunker van Kemmel
  • Situering: West-Vlaanderen. De Kemmelberg (Heuvelland) ligt zo’n 130 km ten westen van Brussel en zo’n 90 km ten zuiden van Oostende.

Zin in meer wandelingen?

Overzicht wandelingen DeWereldvanKaat – per provincie

Klik hier

Overzicht wandelingen op kaart

link

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.