Marie Kondo : casestudy 1, de kleerkast
Marie Kondo is populair
Nog een boekbespreking over Marie Kondo, dat zou er over zijn. Je kan er hier over lezen en ik ben ook niet de enige die daadwerkelijk aan de slag gaat.
De hype rond Kondo begrijp ik niet. Het is een dun boekje en het begint al met bladzijden en bladzijden met methodes die volgens haar niet werken. Misschien lezen mensen graag dat ze verkeerd bezig zijn. Is haar methode revolutionair en verklaart dat de hype ? Ik denk het niet. Dat wie minder spullen heeft minder moet opruimen, dat wisten de Shakers al : eenvoud en netheid dragen ze hoog in het vaandel.
Het blijft opruimen
Soms denk ik dat mensen nood hebben aan projecten : Naaiprojecten, moestuinprojecten, rokjesprojecten en dus ook … opruimprojecten. Zo’n boeken maken eeuwenoude karweien precies weer hip. Of geven de illusie dat wat die karweien, in een andere vorm superleuk worden.
Met of zonder Marie Kondo : het blijft opruimen. Je moet het nog altijd doen en het lezen van een boek verandert er niets aan.
Toch verdienstelijk
Voor mij is de verdienste van Kondo – maar het had evengoed iemand anders kunnen zijn – dat ze mij een schop onder m’n gat gegeven heeft en ik er weer eens aan begonnen ben.
Daarvoor alleen al krijgt ze van mij een dankjewel.
Marie Kondo, Opgeruimd, 224 pagina’s, 18,95 euro (bij Bol).
Ik las zelf de Kindle versie, 11,14 dollar