Meanderwandeling Rotselaar
Meanderwandeling Rotselaar: strand als beginpunt
De Meanderwandeling Rotselaar begint aan een …. strand. ’s Zomers kan je er genieten van de vele watersporten of gewoon languit op je handdoek luieren in de zon. ’s Winters is het heel wat rustiger: enkele vissers aan de kant en soms ook wel eens een hardnekkige triatlonner die de koude in het water trotseert. Dat water is alom bekend als ‘De Plas’, wat niet doet vermoeden dat het water daar toch enige omtrek heeft die al een kleine wandeling waard is.
Veel variatie
Een wandeling met als naam ‘Meanderwandeling Rotselaar‘ doet natuurlijk denken aan water, en ja, dat is er. Eerst loop je bosgebied in en vervolgens loop je langs de Demer, al kan je die moeilijk zien omwille van de dijk. Heb je de indruk dat er op een recht pad mensen wandelen zo’n anderhalve meter hoger dan jij, dan weet je: dit is het Demerpad. Wie nieuwsgierig is kan zeker een kijkje nemen.
Dan loopt de Meanderwandeling Rotselaar opnieuw richting Plas, maar niet voor er nog enkele klimmetjes zijn. Wanneer je een tijdje ‘plat’ lijkt te lopen weet je: ik loop hier langs water. In de winter stil, in de zomer zal je het zeker sowieso horen, want er is best wat recreatie als het goed weer is.
Donjon
En dan, geheel onverwacht, rijst een donjon op. Of specifieker: De Donjon Ter Heyden. Op de heemkundige website lezen we dit over de donjon:
De Donjon Ter Heyden is een woontoren in Rotselaar uit het midden van de 14de eeuw. De toren werd tussen 1350 en 1363 gebouwd in opdracht van Gerard van der Heyden, de toenmalige drossaard van het hertogdom Brabant. Hoewel donjons in oorsprong een militaire functie hadden, werden ze in de late middeleeuwen vooral gebouwd als statussymbool.
De toren is 30 meter hoog en telt 6 niveaus die verbonden zijn door een stenen wenteltrap. Ze staat in het water op een witstenen basis en werd verder opgetrokken in baksteen. Nadien werd ze verfraaid met speklagen ijzerzandsteen. Oorspronkelijk had de toren een plat dak met een weergang. De spits met het peervormige torentje werd pas in de zeventiende eeuw bijgebouwd door de adellijke familie Eynatten. Het complex werd in 1942 beschermd als monument. In 1948 volgde een grondige restauratie. Tegenwoordig is het monument in handen van een privé-eigenaar, een afstammeling van de familie Smedts die in de 19de en 20ste eeuw bier brouwde op de site. (bron)
Meanderwandeling Rotselaar uitgelopen?
Dan kan je genieten van de cafetaria van Sportoase. Je kan er zelfs een kleine hap eten, maar het mooiste is wel dat deze cafetaria véél open is en je ’s zomers kan genieten van een groot terras (en lekkere ijsjes).
Wandelknooppuntenkaart
Praktisch
📏 Afstand: 7,4 km.
📍Vakenstraat 18, 3110 Rotselaar (‘De Plas Rotselaar – sportoase).
🅿️ gratis parking bij startplaats (zie hierboven).
🔢 Wandelknooppunten 613 – 612 – 608 – 609 – 610 – 611 – 614 – 615 – 619 – 613.
🍺 bij startpunt – Sportoase – vrij vaak open, ’s zomers ook buiten terras.
📈 Een paar miniklimmetjes.
🥾 Deels onverhard in bos – indien het voordien lang geregend heeft is aangepast schoeisel aan te raden..
Rotselaar ligt in de provincie Vlaams-Brabant op 13 km ten noorden van Leuven
Zin in meer wandelingen?
Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.
Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!