Monnikenroute Hannuit: op naar een nieuwe republiek!

Hannuit monnikkenroute

Het fijne aan wandelingen die geheel uitgepijld zijn met bordjes is dat je nauwelijks moeite moet doen. Geen kaart, geen knooppuntenlijstje, geen GPX, gewoon bordjes volgen. Deze wandeling in Betekom (Vlaams-Brabant) was voor mij een verrassing. Een stukje geschiedenis, een oude windmolen, kapelletjes die uit verre eeuwen lijken te komen en veel onverharde wegen. Goed voor zo’n 9 km wandelplezier.

Wallonië is altijd een beetje anders

Je hoeft de taalgrens maar over te steken en je merkt onmiddellijk: hier treed je een andere regio binnen. Andere tradities, andere architectuur, méér rust. Althans, dat lijkt toch zo iedere keer ik in Wallonië ben.

Vertrek aan De Karmel

Deze wandeling start aan het kloostergebouw ‘De Karmel’. Er is op het eerste zicht geen commerciële activiteit, dus vroeg ik mij af of hier nog inderdaad paters of zusters woonden, Karmelieten dus! Enkel na enig opzoekwerk bleek dat niet het geval te zijn. De oorsprong van dit gebouw gaat terug tot in de 13de eeuw, waar religieuzen zich vooral toelegden op ziekenzorg. Het klooster was een waar succes, deels door de flinke landbouw. Er werd bijgebouwd, maar ook vernield. Het landgoed kende meerdere bezettingen waardoor het een tijd van opgang en neergang kende. De 18de eeuw betekende het einde van het klooster, maar het kende een heropstanding doordat begin 20ste eeuw nogal wat religieuzen uit Frankrijk in België een nieuwe woonst zochten. De 20ste eeuw betekende evenwel een terugval in religieuze roepingen. In de jaren 50 verlieten de laatste zusters het klooster.

Vrije republiek!

monikkenroute Hannuit

En plots kom je dan dit bord tegen. Ik trad de ‘vrije republiek de Blehen’ binnen. Hier blijkt snel dat dorp, ondanks de rust die het uitstraalt, een dorp vol feesten en verhalen is. Ik laat een inwoner aan het woord:

Blehen is een mooi dorpje, rustig doordeweeks en actief in het weekend. Voor een levensgenieter als ik is het daar heel fijn wonen. De vrije republiek Blehen handhaaft haar folklore via verschillende verenigingen: het festivalcomité, de Broederschap van de Orde van Saint-Antoine of de Cercle de la Concorde. Vroeger was er het Village Fleuri-comité dat erin was geslaagd een eerste Europese prijs te winnen. Blehen heeft ook een eigen microbrouwerij: Brasserie du Flo. Wij organiseren het hele jaar door feesten. (bron)

landelijke monikkenroute Hannuit
Een dorp met pit! monikkenroute Hannuit
Dorpsbewoners met veel gevoel voor humor en gemeenschapszin!

Grote kasteeldomeinen en fruitteelt

De wandeling loopt langs grote boerderijen, kastelen en landerijen. Het is alsof je toch een paar eeuw terug in de tijd gaat. Tijdens deze wandeling zag ik overigens welgeteld 3 mensen. Eentje op een tractor, eentje die een looptraining afwerkte en nog een wandelaar. Dat zegt iets over de rust en de uitgestrektheid.

Overal grote domeinen monikkenroute Hannuit

Bewegwijzerd

Er lopen verschillende wandelingen door dit dorp. Deze monikkenwandeling, of liever ‘promenade des moines‘ is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met monniken die er ook al veel plezier in leken te hebben!

Bewegwijzering monikkenroute Hannuit

Ik heb zelf de hele monnikenroute via een GPX gevolgd en niet echt op de bordjes gelet, maar ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het soms zoeken is om een bordje te vinden. Ben je niet verlegen om wat te zoeken, dan lukt het met de bordjes wellicht wel, zeker in combinatie met een kaartje.
Deze wandeling komt ook op delen van de GR579 die van Brussel naar Luik loopt (of omgekeerd natuurlijk)

Overzichtskaartje monikkenroute Hannuit

Overzichtskaart monikkenroute Hannuit

Fotogallerij monnikenroute Hannuit

Praktisch

  • Afstand: 10 km
  • Startplaats: Rue Georges Touret 1 4280 Hannuit
  • Parking: Bij de kerk (gratis) én voor het (voormalig) klooster
  • Bewegwijzering: Volg het zeshoekig bordje (zie foto’s)
  • Kaart of GPX:  Een GPX-bestand van de wandeling kan je hier vinden.
  • Horeca: geen
  • Bankjes: nee
  • Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk.
  • Staat van de wegen: Veel onverhard, licht glooiend, kasseien, kan modderig zijn bij nat weer.
  • Situering: Hannuit ligt in de provincie Luik (dichtbij de taalgrens), op 40 km ten zuidwesten van Hasselt en 54 km ten zuidoosten van Leuven.

Zin in meer wandelingen?

klik op de afbeelding of deze link

Klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.