Het perfecte boek voor imperfecte mensen

Voor wie sukkelt met opruimen: het perfecte boek voor imperfecte mensen

Ik vind ons huis prima … tot er bezoek komt

Soms vraag ik mij af of ik de enige ben die, als er bezoek komt, plots in een kramp schiet omdat ‘Het huis niet opgeruimd is’. Zoiets denk ik overigens alleen als er bezoek komt, want doorgaans vind ik het prima in ons huis. Er is al eens wat rommel, maar dat valt dik mee. Alleen: we zijn niet fanatiek. We houden van ons huis, heel veel zelfs. Tot er bezoek komt en ik mezelf streng toespreek dat het niet genoeg is. Of lees maar: dat ik gefaald ben in mijn huishouden. De echtgenoot daarentegen heeft daar geen problemen mee. Hij raapt wat kranten bijeen, geeft het huis een extra stofzuigerbeurt en zet zich vervolgens in de zetel, prettig uitziend naar het bezoek. Wat hem alleen maar een kwade blik oplevert van de stresskip in mij die ondertussen in overdrive gaat. Waarom eigenlijk?

Opgeruimd of net de juiste hoek van de foto genomen?
Ons huis. Prima zoals het is. Werkt helemaal voor ons.

Een opgeruimd huis is moreel neutraal

Als we nu eens met z’n allen wat minder schuldgevoelens zouden hebben die te maken hebben met de vele huishoudelijke taken (zorgtaken)? Het zou het pleidooi kunnen zijn van K.C. Davis.
Op de kaft staat bij haar naam te lezen ‘de nieuwe opruimgoeroe’. Dat is wellicht een marketingtruc, maar misschien moest ze dat ook maar worden! Want zelden heb ik een boek gelezen waarin zoveel mildheid en inclusiviteit stak. Je zal hier nergens lezen hoe het hoort of dat je sokken op wijze x opbergen not done is. Doe wat voor jou werkbaar is.

Keer op keer schrijft KC Davis dat huishoudelijke taken (door haar zorgtaken genoemd) moreel neutraal zijn. Je bent geen beter mens als je huis piekfijn in orde is (en geen slechter als dat niet het geval is). Kies prioriteiten. Misschien is opstaan al een hele karwei omdat je sukkelt met je mentale gezondheid en dan is het helemaal oké als enkel dit lukt.

Functioneel is niet hetzelfde als esthetisch

Ik kan moedeloos worden van alle huishoudtaken en al helemaal als ik boeken lees over ‘hoe het moet’. Dan probeer ik die methodes uit om uiteindelijk vol schaamte te falen. Deels komt dat omdat ik (geleerd van K.C. Davis) is functioneel met esthetisch verwar. Beide kunnen samengaan en dat is mooi meegenomen, maar je wil toch bovenal een functioneel huis waarin jij precies kan doen wat je wil.

Je hebt recht op rust

K.C. Davis raakte toch wat gevoelige snaren bij mij. Zo heb ik, net zoals veel kinderen overigens, geleerd dat eerst alles netjes ‘op orde moet zijn’, of ‘afgewerkt’ voor je gaat rusten. Met die overtuiging heb ik een soort haat-liefdeverhouding. Ik vind het geweldig om taken af te vinken en dan ‘welverdiend’ op de bank te gaan als het lijstje af is. Alleen: zo werkt het niet.

“Van jongs af aan leren veel mensen dat je niet mag uitrusten of spelen voordat alle klusjes gedaan zijn. Ouders willen dat hun kinderen de goede waarden van verantwoordelijkheid, uitgestelde bevrediging, zorg voor onze omgeving en respect voor onze familie bijbrengen. Voor een kind werkt zo’n regel meestal goed, omdat het lijstje taken voor kinderen beperkt blijft: bed opmaken, vuilnis buiten zetten, je eigen kleren opvouden – dat soort dingen. Dus werk je het lijstje af en ga je daarna zonder schuldgevoel door met waar je mee bezig was. Maar voor volwassenen is de lijst met zorgtaken niet in een avondtje af te werken. Het is een eindeloze lijst van taken die elke dag terugkomen. Hoeveel mensen hebben zichzelf wijsgemaakt dat ze pas kunnen rusten of spelen als de lijst helemaal is afgewerkt? Wie dat heeft gedaan wordt voortdurend door schuldgevoel achtervolgd”.

K.C. Davis in ‘Het perfecte boek voor imperfecte mensen, tips en lifehacks voor een opgeruimd bestaan‘, uitgeverij Luitingh-Sijthoff 2022

Soms lukt er (bijna) niets

Voor wie mentaal uitgeput is, is het huishouden dikwijls een onoverkomelijke berg. K.C. Davis heeft in haar boek enorm veel aandacht voor mensen bij wie het er gewoon nauwelijks van komt: dat huishouden runnen. De redenen kunnen heel divers zijn, maar wie op allerlei domeinen worstelt om het kopje boven water te houden heeft geen extra ‘oordeel’ nodig dat haar/zijn huis er niet ‘oké’ bijligt. Wat overigens dat ‘oké’ ook is. Het boek hielp mij al om wat kritischer naar mijn ‘bezoekersstress’ te kijken, ik denk dat het boek voor mensen die er geen beginnen aanzien, goede tips en moed kan geven, al besef ik dat het lezen van zo’n boek misschien ook al een opgave is. Voor die mensen voor wie het allemaal teveel en te druk is geeft ze o.a. deze tip:

Geef jezelf toestemming om een klein beetje te doen in plaats van heel veel. Zeg bv. ik ga één bord afwassen. Vaak zul je merken dat je pas gemotiveerd raakt als je eenmaal begonnen bent. Het is stressvol om te proberen om 100 procent momentum op te wekken voor een activiteit, terwijl je nog op de bank zit. Gebruik in plaats daarvan 5 procent voor 5 procent van de taak. Misschien ga je daarna door, misschien ook niet, dat maakt niet uit. Alles wat de moeite waard is om te doen, is ook de moeite waard op slechts gedeeltelijk te doen.

K.C. Davis in ‘Het perfecte boek voor imperfecte mensen, tips en lifehacks voor een opgeruimd bestaan‘, uitgeverij Luitingh-Sijthoff 2022

En dan toch wat lifehacks en tips voor een opgeruimd bestaan

Toch staan er in “Het perfecte boei voor imperfecte mensen” tal van tips en lifehacks voor een opgeruimd bestaan. Niet toevallig die woordkeuze. Er staat dus niet ‘een opgeruimd huis’. Want wat er ook van zij, het is belangrijk dat jij doet wat kan en misschien heb je meer nood aan een pizza op de bank dan het wegvegen van het stof op de deurspijlen.

Toen ik het boek las viel er een last van mijn schouders. Hé, zo kan het ook! Als het werkt voor mij is het oké! Al dat ‘moeten’ en al die ‘zo hoort het’ zinnen praten me alleen maar schuldgevoelens en stress aan. Tegenwoordig kijk ik naar mijn huis en denk ik: dit is het huis dat wij leven en dat huis wérkt voor ons. Het is prima zoals het is. Voila. De interieurboekjes zal het nooit halen. Maar dat hoeft niet.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is voor alle vrouwen en mannen die taken in het huishouden doen:

  • … en daar soms schuldgevoelens aan overhouden
  • het gevoel hebben dat het nooit af is
  • er nauwelijks of helemaal de energie niet voor hebben
  • bruikbare tips zoeken die je niet nog meer schuldgevoel geven maar het juist makkelijker maken
  • … wat mildheid kunnen gebruiken als het over huishoudelijke taken gaat in het huis

K.C. Davis, Het perfecte boek voor imperfecte mensen, tips en lifehacks voor een opgerimd bestaan. Het boek is uitgeven door Luitingh-Sijthoff 2022, telt 144 blz. en is te koop in de lokale boekhandel of hier te koop voor €18,99 (paperback) of € 9,99 (ebook).

Graag meer bookreviews? Klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.