Terug naar de tijd van de Romeinen: Pepijnwandeling

De Pepijnwandeling heeft heel wat troeven: helemaal bewegwijzerd, een kijkje op een archelogische site én een tumulus… of een motte. Je wandelt over bijna biljartvlak land, de Pepijnwandeling loopt over landbouwwegen en kasseiwegen. Weinig beschut, maar als beloning kan je kilometers ver zien.

collage foto's Pepijnwandeling
collage Pepijnwandeling Landen

Eerste extra van de Pepijnwandeling: archeologische site sinte Gitter

Archeologische site Sinte Gitter
Pepijnwandeling

De Pepijnwandeling begint al met een extraatje: een parkeerplaats aan een archeologische site. Je vindt er resten van de eerste Gertruiskerk en twee motheuvels. Pepijn, naar wie deze wandeling vernoemd is, overleed in Landen (640) en zou hier begraven zijn. Later werd Pepijn ‘herenigd’ met zijn dochter die ondertussen abdis was in Nijvel. Het lichaam werd naar daar overgebracht. Zalige verhalen om tijdens de rest van de wandeling over te mijmeren.

Het museum is ontzettend klein en de toegang is gratis mits reservering. Gelukkig is het zo gemaakt dat je door het grote venster al bijna het hele museum kan overschouwen.

Archeologische site Sinte Gitter
Pepijnwandeling

Een beetje verderop is er ook een blotevoeten- en avonturenpad. Hier is reserveren wel nodig. Gezien de Pepijnwandeling op zich niet zo lang is, valt dit voor wandelaars met kinderen (of die jong van hart zijn) zeker te combineren.

De wijde wereld in

Zo lijkt het wel, het vervolg van het pad. Je ziet kilometers ver. Soms zie je kleine sportvliegtuigjes in de verte oefenen bij de vliegclub van Hannut. Staat er een flinke wind, dan is het beuken tegen de natuurkrachten hier, je bent immers weinig tot niet beschermd tegen de natuurelementen: geen beschutting, gewoon jij en de natuur. Zelf vind ik dat heerlijk, maar wat jouw voorkeur ook is: je kan er je best op voorzien. Op heel warme dagen is zal het zoeken naar schaduw zijn.

Vlakke wegen Pepijnwandeling

Flirten met de grens Vlaanderen – Wallonië

De Pepijnwandeling loopt voornamelijk door het vlakke land van Vlaams-Brabant en de plattelandsdorpjes aldaar, toch zal het je opvallen dat je Vlaanderen verlaten hebt. Franse opschriften hier en daar, een mondje Frans. Echt veel merk je er niet van, want het blijven ontzettend kleine dorpen waar je amper een bakker vindt.

Flirten met de Vlaams-Waalse grens
Pepijnwandeling

Een tumulus of een motte?

En dan zie je in de verte deze duidelijk door mensenhanden gemaakte heuvel:

Tumulus of motte? Zicht vanop Pepijnwandeling

Afgaand op de vorm vallen ze moeilijk van elkaar te onderscheiden, een tumulus of een motte. Zo’n tumulus diende als grafheuvel in de Gallo-Romeinse tijd, zeg maar de 2de, 3de eeuw. Een motte was een verhoging voor een woonplaats van een rijke heer. Die kon vandaar het gebied beter overzien, het gaf status en strategische voordelen mocht het verdedigd moeten worden.
Puur op zicht kan je onmogelijk weten of het het een of het ander is, daarvoor is archelogisch onderzoek nodig. Maar afgaande op wat ik las rond deze wandeling, denk ik dat dit de motte van Landen-Sint Gitter is. Dat ik twijfel heeft alles te maken met de aanwezigheid van zowel een tumulus als een motte in op deze wandeling. Dus ja, wat is wat?

In een klein stationnetje, ’s morgens …

Een stuk van de wandeling loopt over een oude spoorlijn en daar kan je niet naast kijken. Het pad is smal en recht en de restanten van het spoorleven vind je her en der terug.

Oud station Pepijnwandeling

Praktisch

De Pepijnwandeling is volledig bewegwijzerd, je hoeft je dus nergens zorgen over te maken.

Bewegwijzering Pepijnwandeling

Je kan deze echter ook terugvinden via de wandelknooppunten, maar let op: het gaat hier om virtuele wandelknooppunten, nl. 609 – 608 – 623 – 611 – 610 – 609.
Wie gebruik maakt van de app wandelknooppunten kan de app als navigator gebruiken en zal die virtuele wandelknooppunten wel zien. Wellicht worden ze in de toekomst ooit ‘echt’ en vervangen door fysieke bordjes.

kaart Pepijnwandeling
  • Afstand: 8,5 km
  • Startplaats: Nabij de archelogische site, Raatshovenstraat Landen.
  • Parking: parking bij de site
  • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes met naam van de wandeling.
  • Kaart of GPX: Niet nodig,maar wie toch een GPX wil kan deze hier vinden.
  • Horeca: nee, althans niet gezien. Wellicht ook niet in de kleine dorpjes
  • Bankjes: enkele
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Staat van de wegen: bijna geheel verhard, ook kasseiwegen (landbouwwegen)
  • Situering: Landen ligt in de provincie Vlaams-Brabant, op 43 km ten zuidoosten van Leuven, of 35 km ten zuidwesten van Hasselt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.