9 tips om te stoppen met piekeren – Gelezen – Dale Carnegie

Piekeren : roep het een halt toe !

 

Talent voor piekeren

Spijtig genoeg heb ik een behoorlijk talent tot piekeren. Ik denk dat dat te maken heeft met het beschikken over een rijke fantasie (ik ben een kei in worst case scenario’s !) én met de drang om zoveel mogelijk onder controle te hebben. Tel daarbij dat ik de de lat hoog wil leggen en je hebt alle ingrediënten om lekker diep te piekeren. Zoveel te piekeren dat er niets meer in huis komt van je écht wil.

Piekeren verlamt

Gelukkig heb ik doorheen de jaren heel wat geleerd om met dat piekeren om te gaan en herken ik het tegenwoordig al snel. Dat gevoel van vast te zitten, in cirkels te draaien, altijd weer hetzelfde te denken en niet verder te raken. Toch moet ik mijzelf bij de les houden. Het is zoiets als een mentaal dieet : het is de som van vele kleine dingen en het begint bij dat eerste stukje chocolade. Eentje is oké, maar het hoeft geen heel pak te worden. Ofwel : je zorgen over iets maken kan, maar piekeren (wat tot niets leidt) is weer iets anders.

Het boek van Dale Carnegie

Ik las de voorbije maanden een oud boek van Dale Carnegie dat nog altijd in de bestsellerslijsten staat. Het is een beetje gedateerd (manier van schrijven en de voorbeelden zijn soms behoorlijk oud) maar het raakt het hart van het piekeren. Het is veelal gezond verstand, maar Dale Carnegie werkt zoals bij velen de Weight Watchers werken of een sportcoach. Hij houdt je een spiegel voor en coacht je naar een beter leven.

Het boek in citaten

Zelden heb ik zoveel gemarkeerd in een boek. Ik las het in het Engels maar het is zonder problemen in het Nederlands te verkrijgen en het zou mij verwonderen als het niet in ongeveer iedere Vlaamse bibiotheek te vinden was.

 

 

  1. Doe iets !

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Do something about it. Unless we carry out our action, all our fact-finding and analysis is whistling upwind— it’s a sheer waste of energy.”[/perfectpullquote]
    Actie komt bij Carnegie veel terug. Je moet gwoon dingen doén in plaats van in je hoofd te leven. Dat doen kan zowel actie zijn om je zorg te verkleinen of gewoon iets doen dat je afleidt en dat je aandacht vraagt zodat het piekeren geen plaats meer krijgt. Heb je door dat je aan het piekeren bent, verleg dan je aandacht door iets te doen ! Dat doen begint bij het verzamelen van feiten (zodat je niet gaan fantaseren) en het analyseren van het probleem. Daarna moet actie volgen.

  2. Enkel vandaag bestaat, gisteren en morgen bestaan niet

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]The load of tomorrow, added to that of yesterday, carried today, makes the strongest falter. Shut off the future as tightly as the past…. The future is today…. There is no tomorrow.[/perfectpullquote]

    Dit is iets wat me vaak overkomt. Ik denk aan alles wat ik nog moet doen en verlies de moed. De lijst lijkt eindeloos en dat is hij in feite ook. Heb ik net die hele wasmand weggewerkt, wacht daar alweer de vaatmachine. Heb ik eindelijk een grote taak van het werk kunnen afstrepen, er wachten alweer nieuwe. Tegenwoordig plan ik heel strikt mijn dag. Dit moet ik vandaag gedaan hebben en enkel dit. Sommige taken zijn voor morgen of overmorgen, maar zoals Carnegie het zegt, vandaag is er geen morgen.

  3. Laat het je gezondheid niet raken

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”I am willing to take your affairs into my hands but not into my liver and lungs.”[/perfectpullquote]

    Het gebeurt wel dat ik van sommige zaken niet meer kan slapen. Ik kan bezorgd zijn over wat met mensen gebeurt of wat de problemen op het werk zijn. Ik zie op het werk mensen die opbranden en futloos worden, die alle energie verliezen en verzanden in een burn-out. Ik probeer daar oog voor te hebben dat mij dat niet (meer ?) overkomt. Niets is het waard dat je gezondheid er onder lijdt. Voor mij niet maar ook voor een ander niet.
    Soms is dat heel erg opboksen tegen de idee (van sommigen althans) dat je werk het allerbelangrijkste moet zijn in je leven. Ik geloof dat niet.

  4. Piekeren is alles behalve onschuldig

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Worry is like the constant drip, drip, drip of water; and the constant drip, drip, drip of worry often drives men to insanity and suicide.[/perfectpullquote]

    Piekeren lijkt onschuldig maar dat is het absoluut niet. Ergens in het boek schrijft Carnegie dat piekeren een gewoonte is. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen. Je ziet een probleem en je wil het oplossen (goed !) maar ergens glijdt het af naar piekeren, wat zoveel is als er vast te blijven zitten en keer op keer ophetzelfde te stuiten. Een mens zou er inderdaad gek van worden !

  5. Maak de balans : is het dit je wel waard ?

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]To put it another way: we are fools when we overpay for a thing in terms of what it takes out of our very existence.[/perfectpullquote]

    Volgens Carnegie moeten we ons bij alles afvragen hoeveel het ons waard is. Er zijn zaken waar ik met groot enthousiasme aan begonnen ben omdat ik het echt wou maar die mij uiteindelijk heel veel gekost hebben. Nu gaat niets zonder moeite en als je iets wil bereiken zal het sowieso lastig zijn. Velen onder ons horen continu het stemmetje dat je niet mag opgeven, en dat is echt wel een goed stemmetje. Maar soms is de prijs gewoon te hoog en moet je je afvragen of het zoveel moeite waard is. Ik denk hier aan een vriendin van mij die dit schooljaar besloot dat haar kinderen in het weekend één activiteit mochten doen. Hoe waardevol alle activiteiten zijn, ze merkte dat het hele weekend stresserend en hectisch was voor allen en het gewoon teveel ‘kostte’.

  6. Er gaan een hoop dingen goed : concentreer je hierop !

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]About ninety per cent of the things in our lives are right and about ten per cent are wrong. If we want to be happy, all we have to do is to concentrate on the ninety per cent that are right and ignore the ten per cent that are wrong. [/perfectpullquote]

    Ik vind dit een heel mooie. Herinner je je dagelijks aan wat wél goed gaat in je leven. Count your blessings zeggen ze zo mooi en het is zo waar. Wat is het jammer als ik die 10 procent (en ik geloof niet eens dat het bij mij 10 procent is) tachtig procent van mijn aandacht en tijd geef ?

    Nu en dan voor jezelf opsommen wat wel goed loopt werkt ook. Of zien dat de zon schijnt, dat je gezond bent, dat je kinderen gelukkig zijn of dat je nét dat parkeerplaatsje vond toen je gehaast was. Klinkt melig, maar het kan vast niet erger zijn dan je ergeren in die andere 10 procent !

  7. Niets gaat vanzelf. Uitdagingen kosten moeite

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Harry Emerson Fosdick repeated it again in the twentieth century : “Happiness is not mostly pleasure; it is mostly victory.” Yes, the victory that comes from a sense of achievement, of triumph, of turning our lemons into lemonades.[/perfectpullquote]Dit dubbel gevoel zal iedereen wel kennen. Je wil iets en dat kost energie, maar je gaat door omdat je het doel ziet, omdat je weet dat aan het einde van al die inspanningen een gigantische beloning staat. Ik denk dat de meeste stress wel te dragen is juist door dit vooruitzicht. Er komt een vakantie. Of je kan eindelijk de beoogde afstand lopen. Of je hebt iets af waar je echt fier op bent. Dat je tussendoor soms eens vloekt en je tegen allerlei blokkades aanloopt is bijna ‘part of the game’. Zolang het je waard is en je blijft niet ter plaatse trappelen, gaat het helemaal goed !

  8. Verspil geen energie aan mensen die je niet mag

    [perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Let’s do as General Eisenhouwer does : let’s never waste a minute thinking about people we don’t like. [/perfectpullquote]

    Deze heb ik steeds meer onder de knie. Sommige mensen ergeren je. Dichtbij of veraf. Vroeger kon ik er wel energie aan verspillen. Pogingen doen om ze te overtuigen. Dat is natuurlijk een illusie ! Alsof mensen zo makkelijke te overtuigen zijn. Of ik zat er mee in mijn maag dat ik ze niet mocht. Alsof er een regel is die zegt dat je met iedereen bevriend moet zijn. Uiteindelijk heb ik dit aanvaard. Sommige mensen liggen me niet en dat zal omgekeerd ook wel zo zijn. No big deal ! Beleefdheid, respect en professionaliteit, oké. Maar meer ook niet. Dat hoeft ook niet.

  9. Werk jezelf in het zweet

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]I am a great believer in working up a tremendous sweat. I found that depression and worry oozed out of my system with the sweat.[/perfectpullquote]

Niet achter je computer of tijdens je werk, maar gewoon : fysieke inspanning. Op mijn instagram heb ik een hashtag ‘Sweatisthenewdrug’ en dat meen ik. Soms denk ik dat de mensheid binnen een paar eeuwen (liefst vroeger !) meewarrig zal kijken naar onze tijd. De tijd waarin we ondanks overtuiging dat ons lichaam en geest één is, toch vooral in het hoofd leven en ons lichaam eerder als een ‘last’ zien dan evengoed onze identiteit.
Werk je in het zweet of milder : beweeg. ik geloof niet dat iedereen plots moet gaan lopen of wielertoerist moet worden maar ik geloof wel dat méér beweging ons een stuk verder zou brengen. Zelfs al gaat het maar om een paar kilometer wandelen per dag.

Het boek

Ik heb lang over het boek gedaan en heb dikwijls het gevoel dat ik het nu en dan eens zou moeten doorbladeren. Ik heb immers veel meer gemarkeerd dan wat hier te lezen staat. Ik zou het boek echt aanraden aan iedereen die last heeft van piekeren. Leen het uit de bibliotheek of nog beter, koop het ! Het is echt een boek om te lezen en te herlezen.

Dale Carnegie, Leef gelukkig zonder zorgen
Ik las de Engelstalige Kindle versie  voor $4,14.  Ook al gebruik ik zelf een KindleReader, je hebt die niet nodig. Via de gratis Kindle-app kan je alle Kindle-boeken lezen.

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.