Ruusbroecwandeling in het Zoniënwoud als natuurexpeditie

Ruusbroeckwandeling

Het Zoniënwoud is één van de grootste natuurgebieden van België en ligt zowat centraal in het land. Ik combineerde de Ruusbroecwandeling met een natuurexpeditie. Gewapend met de natuurgids Fauna en Flora in het Zoniënwoud, een verrekijker en bovenal veel goesting, volgde ik de oranje pijltjes door het bos. Avontuur voor groot en klein!

In deze tijd van het jaar vind je in bijna elk bos een overvloed aan bosanemoon. Een prachtig zicht.
Als ik de gids goed bestudeerd heb, is dit laddermos.

Hoe een boek tot een wandeling leidt

Laat mij eerst iets bekennen. Wanneer ik het woord Zoniënwoud hoor, denk ik aan Brussel, en de gedachte dat ik Brussel met de auto moet bereiken, is al genoeg om het plan te staken. Overigens, zou er werkelijk zo dichtbij een grootstad, hoe groot ook, een diverse fauna en flora zijn? Is het Zoniënwoud niet gewoon, een grote verzameling bomen?
Mijn eerste nadere kennismaking met het Zoniënwoud was bijgevolg een boekje: Fauna en Flora in het Zoniënwoud. Boy was I wrong! Ja, de bomen zijn er en sommige zijn al honderden jaren oud.

Fauna en flora van het Zoniënwoud
Op de achtergrond zie je voornamelijk nog jonge bomen,
foto aan de toegangspoort.

Een lijk met 6 meter omtrek

Het Zoniënwoud heeft maar liefst 7 toegangspoorten. Ik koos voor Groenendaal en de bewegwijzerde Ruusbroecwandeling. Wandelaars worden er in de watten gelegd:

In het onthaalcentrum kan je wandelkaarten bekomen en kan een expo bezoeken over het woud. Ernaast ligt het oudste bosarboretum van ons land. Wetenschappers onderzochten er welke uitheemse boomsoorten er voor de klimaatzone van de regio geschikt zijn. Men vindt er ook het boomlijk van ‘Dikke Eugène’, met 6 meter omtrek ooit de dikste boom van het woud. In twee begrazingsblokken zijn er hooglandrunderen te zien. Aan beide zones zijn uitkijkplatformen ingericht. Er worden plannen gesmeed voor de bouw van een boomkruinenpad.

Citaat uit: Fauna en flora van Zoniënwoud, Sterck & De Vreese, 2021

Ruusbroecwandeling

Ruusbroecwandeling

Wanneer je op de (gratis) parking aan de Groenendaalpoort staat kan je niet naast het monumentale vervallen gebouw kijken. Jan Van Ruusbroec (14de eeuw) wilde samen met een aantal andere mannen de drukte van Brussel ontvluchten. Hij werd de eerste prior van deze religieuze gemeenschap. Het restanten van de gebouwen zijn er nog altijd, de religieuzen niet, al liet Van Ruusbroec tal van geschriften achter die nog altijd worden gelezen.

Ruusbroecwandeling

Ik besloot om de Ruusbroecwandeling (6 km) te volgen en mij te laten betoveren – gids in de hand – door alles wat dit oerbos te bieden heeft. Dat mensen hier tot diepe gedachten komen verwondert me niet: de bomen gaan al eeuwen mee en het bos lijkt oneindig.

Ruusbroecwandeling

Op ontdekking met een natuurgids

Tegenover de oude priorij ligt een klein meer. Zittend op een bankje zag ik een meerkoet op haar nest, kuifeenden en een reiger. Het geluid daar is een vreemde mengeling van de eeuwenoude rust en de nabijheid van een grootstad. Behalve deze watervogels, vliegen er immers tal van stalen vogels boven dit gebied en eerlijk is eerlijk: je hoort in de verte soms wel het geraas van auto’s.

Fauna en flora in Zoniënwoud
Het Zoniënwoud

Wandelpad versus dreef

Kan je verdwalen in het Zoniënwoud? Misschien wel, al zijn de wandelpaden overduidelijk en dwars je nu en dan een dreef, wat in een bos een beetje het equivalent is van een autosnelweg: recht en breed en ze brengen je snel waar je wil zijn. De Ruusbroeckwandeling loopt via wandelpaden, de dreven zijn eerder het terrein van fietsers. Dat hebben ze daar toch weer mooi gedaan vind ik.

Bewegwijzering

Je kan er niet naast zien en je kan ook moeilijk verloren lopen want veel kruisingen zijn er niet. Voor de Ruusbroeckwandeling volg je gewoon onderstaande pijlen:

Bewegwijzering Ruusbroecwandeling
Meteen zie je ook hoe duidelijk de wandelpaden zijn.

Praktisch

Ruusbroecwandeling: toegang tot speelweide
Deze wandeling passeert een speelweide.
  • Afstand: 6 km of kies voor de Schone Eikwandeling, start hier ook en is 10 km lang. Volg hiervoor de rode pijltjes
  • Vertrek: Kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1, 1560 Hoeilaart
  • Parking: ruime parking bij adres van vertrek (gratis)
  • Bewegwijzering: oranje pijltjes, zie foto hierboven. De rode pijlen zijn voor de langere Schone Eikwandeling.
  • GPX-file: via de website van Toerisme Vlaams Brabant
  • Horeca: bij aanvang
  • Bankjes: behoorlijk veel
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Staat van de wegen: brede paden, 100% onverhard. Evenwel niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Nu en dan liggen er opzettelijke obstakels zoals boomstammen, wellicht om te voorkomen dat er gefietst wordt.
  • Extraatjes: arboretum
  • In de buurt: Afrikamuseum, Waterloo

Aanbevolen

Fauna en flora van het Zoniënwoud

Llobet Toni, Baeté Hans, Muys Bart, Fauna en flora van het Zoniënwoud, 144 blz, uitgegeven door Sterck & De Vreese. Te koop voor € 17,50 bij je lokale boekhandelaar.

Zin in meer wandelingen?

Overzicht wandelingen per provincie: link

Klik hier

Overzicht wandelingen op kaart (link)

link

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.