Dinsdagwijsheid : 7 redenen waarom samenwerken moeilijk is

Misverstand samenwerken

Samenwerken met collega’s en zeker het verdelen van werk is geen makkelijke karwei en zorgt dikwijls voor stress en een hoop misverstanden.  Dit zijn enkele misverstanden die ik op onze werkvloer herken, maar ik ben zeker dat ze overal voorvallen.

  1. Je onderschat de taak van een ander en je wordt zelf onderschat

    Soms hoor ik dat wel eens ‘wat kan daar nu moeilijk aan zijn ?’ of … ‘is dat nu echt zoveel werk ?’ en toegegeven, ik heb het zelf ook wel al eens gedacht. Het punt is dat je bij de taak van een ander nooit verplicht bent om door te denken wat die taak allemaal inhoudt en niet echt bezig bent met wat er allemaal komt bijkijken.
    Omgekeerd kijken mensen ook zo naar jouw taak. Waar doet ze moeilijk over ? denken ze, maar meestal hebben ze totaal geen nota waar het allemaal om gaat.
    Het maakt het verdelen van werk (en de belasting) er niet makkelijker op.

  2. “Dat behoort toch tot haar/zijn job” en andere veronderstellingen

    Ik beken hier schuldig. Hier neemt manlief het koken op zich. Na iedere maaltijd bedank ik hem vriendelijk voor al het werk, maar ik sta eigenlijk nooit stil bij het feit dat hij dat iedere keer voor elkaar krijgt. Deze week vroeg hij mij of hij woensdag zou koken ofwel ik. Misschien wou hij een visje gooien, maar ik dacht onmiddellijk “da’s toch jouw taak ?”. Het is niet omdat het iemands taak is dat het daarom plots evident is of geen werk meer is.

  3. Verwacht geen dankbaarheid of erkenning als je extra taken op je neemt

    Aan deze heb ik me al een paar keer pijn gedaan. Je zet je extra in, je doet meer dan van je verwacht is of wat er verdeeld is bij het werk, en je hoopt dat iemand dat ziet. Mis, mensen merken dat niet op. Ik geloof niet dat het kwade wil is, iedereen is met zijn eigen werk bezig en gaat er vanuit dat als je iets extra’s doet, je dat ook zelf gekozen hebt. Toch hopen op dankbaarheid of erkenning kan je zuur opbreken.
    Samengevat : doe alleen iets buiten je opdracht als je daar echt voor gemotiveerd bent, wacht niet op de erkenning.

  4. Als je wil dat iemand het werk op exact jouw wijze doet, doe het dan zelf

    Ik werk graag op mijn manier en kan het moeilijk hebben als mensen mij een manier opleggen die mij niet ligt terwijl mijn methode tot hetzelfde resultaat leidt. Er gaat dan een hoop tijd verloren in het over en weer mailen over het ‘hoe’ terwijl het werk ondertussen niet verder gaat. Laat los die controledwang ! Het resultaat telt !

  5. Wat je regelmatig doet, wordt na verloop van tijd de normaalste zaak

    Een collega van mij verzorgde al jaren na elkaar een uitstap buiten het werk. Ze was er zeer bedreven in en de uitstap werd een traditie. Vorig jaar zei ze, nogal terloops, dat ze dat dit jaar niet meer zou doen. In plaats van begrip en dankbaarheid kreeg ze ontgoocheling. Mensen waren ontgoocheld in haar omdat ze het niet meer deed. Het is een rare, maar menselijke logica.

  6. Soms hoeft samenwerken niet

    Soms wordt samenwerken verplicht terwijl de taak evengoed en zelfs beter door 1 iemand zou worden gedaan. Het samenwerken – 2 of meer mensen op 1 lijn brengen – brengt meer stress en vraagt meer tijd dan het afronden van het project zelf. Soms is er geen enkel voordeel aan het met verschillende mensen tegelijk aan een project werken. Soms is de samenwerking zelfs nefast voor het resultaat.

  7. Soms vinden mensen hulp beledigend

    Je kan het nog zo goed bedoelen, soms komt hulp beledigend over. Het kan lijken alsof ze hun job niet goed doen of incapabel zijn. Ik durf zelf ook nogal eens te snel helpen (als het naar mijn zin niet snel genoeg gaat, shame on me !) terwijl ik de eerste ben die niet wens dat iemand zich gaat bemoeien met de manier waarop ik mijn werk doe.

Waar loopt het bij jullie op de werkvloer soms mis ?
Geen reactieknop te zien ? Kijk onder de titel. 

 

Meer over dit onderwerp vind je o.a. hier

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.