Gelezen : Schrijven voor SEO in 60 minuten

SEOtips

Iedereen wil graag zoveel mogelijk bezoekers op zijn site, maar je moet natuurlijk wel gevonden worden. In 60 minuten word je geen SEO expert, maar dit boekje helpt je zeker al een goed stuk verder. Ik selecteerde de 5 snelste SEO tips.

5 snel uit te voeren SEOtips uit het boek

  1.  Denk na over je zoekwoord en wie je wil bereiken

    Je gaat dus omgekeerd te werk, op welke manier zou iemand die je niet kent, op je website terecht kunnen komen ?
    Stel, je hebt een kleuter en zoals veel ouders heb je na vallen en opstaan heel wat wijsheid opgedaan en je wil daar iets over schrijven.
    Wie zou daar iets aan hebben ? Mensen die ook kleuters hebben of zich dezelfde vragen stellen ! Mensen zijn gek op lijstjes en tips en hun aandacht is zeer beperkt.
    In plaats van een (lang) verhaal te schrijven maak je gewoon een artikel als “10 tips voor moeders met kleuters”.  Je kan je persoonlijk verhaal nog altijd kwijt onder die tips. Als je een blog schrijft is het persoonlijke de herkenbaarheid belangrijk.

  2. Gebruik je zoekwoorden verstandig

    Google is gek op zoekwoorden maar alles behalve dom. Je tekst moet relevant zijn voor de zoeker en prettig leesbaar zijn (zie ook punt 4), als je op onnatuurlijke manier je zoekwoorden aaneenrijgt dan wordt je daarvoor ‘gestraft’. Dus het blijft balanceren tussen schrijven voor Google en je lezer. 

  3. SEO tip 3 : Haal het maximum uit je bericht

    Google leest “woorden”, en is veel minder – tot helemaal niet – goed in het lezen van beelden. Dus kan je het beste je beelden voorzien van een “Alt” omschrijving met daarin je zoekwoord. Tenslotte zal je beeldmateriaal (foto of video) met je onderwerp te maken hebben. Wat je hier schrijft zal ook ‘gelezen’ worden door mensen die visueel beperkt zijn of de tekst – vb. mensen met dyslexie – laten voorlezen. Google pikt dit op.

  4. Maak je tekst makkelijk leesbaar

    De meeste mensen ‘scannen’ wanneer ze lezen via een pc of tablet. Zorg dus op tijd voor witlijnen en kopjes. Wanneer een scherm vol staat met lettertjes haken mensen af. Dat is te vermoeiend.

  5. Pas je permalink aan met je zoekwoord

    Misschien is deze al een beetje moeilijker. Sommige programma’s laten je makkelijk de permalink aanpassen. Zo heet dit bericht “www.dewereldvankaat.be/SEOtips/ Dat heb ik zelf aangepast en bekt beter dan ……be/index.htm/php124 enzovoort…. Google vindt het ook.

Het Google Algoritme

Bovenstaande tips zijn door iedereen makkelijk en snel toe te passen en was het enkel dat, dan kwamen onze berichten allemaal allerhoogst in de Google Ranking. Maar we zijn a) niet alleen en b) er is meer dan enkel dit.

Google heeft maar liefst 200 variabelen om te bepalen hoe goed een pagina is en ze bijgevolg hoger te ranken. De formule – het algoritme – wordt vaak aangepast en bij grote veranderingen zien webistes hun verkeer plots drastisch dalen. Je leest er meer over bij Google Algorithm Change History

Goede content of gewoon goede artikels schrijven scoort altijd

Mensen via de zoekmachine op je website krijgen is één ding, ze daar houden en laten terugkeren is een andere. De beste tip is volgens mij nog altijd : schrijf goede en leuke artikels die graag gelezen worden en dat doe je meestal als je gewoon je hart volgt. Authenticiteit, herkenbaarheid, je weet wel. En als jij plezier hebt in je schrijven, dan merken andere mensen dat ook wel, dus veel succes !

Rutger Steenbergen, Schrijven voor SEO in 60 minuten, 143 blz., 2013
Paperback o.a. te koop via Bol.com voor € 12,50, ik las de Kindle versie voor $11,05 (€ 9,8)

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Annelyse schreef:

    ik vraag me altijd af of er veel mensen zijn die rekening houden met SEO. Ik kan het echt niet opbrengen om enige moeite te doen om beter gevonden te worden, misschien zonde.

    • Kaat schreef:

      In alle eerlijkheid denk ik dat het voor blogs ook minder relevant is, tenzij je een niche-blog hebt. In de zogenaamde lifelogs komt sowieso van alles aan bod (al is een blog natuurlijk een verzameling van pagina’s en zoekt google niet op hele domeinen maar wel op pagina’s).
      Daarbij komt dat het ook onnatuurlijk kan worden en dat kan een blog nu net niet hebben.
      Dus nee, ik denk niet dat het zonde is 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.