Tot hier en niet verder – bescherm je grenzen

Grenzen stellen begint met zelfkennis en zelfzorg.

Hoe komt het dat we ‘ja’ zeggen en dingen doen waarvan we ons later afvragen waarom we dat toch gedaan hebben? Waarom zeiden we niet ‘nee’, zowel tegen de andere als tegen onszelf toen we eigenlijk wel merkten dat dit niet echt was wat we wilden. Hoe blijf je trouw aan jezelf in wat je wil doen en waar je achter staat, zonder daarom a-sociaal te worden? Hoe komt je overigens af van dat schuldgevoel als je ‘nee’ zegt? Het komt allemaal uitgebreid aan bod in het boek ‘Tot hier en niet verder, versterk je centrum en bescherm je grenzen’ van Rolf Sellin.

We hebben met z’n allen nood aan grenzen

De wereld lijkt onbegrensd. Alles lijkt te moeten kunnen als je maar genoeg je best doet. Sociale media slaan je om de oren met plaatjes die je het idee geven dat andermans leven picture perfect is (pun intended!). Er is ook ontzettend veel mogelijk. Zoveel keuzes. Zoveel vrijheid. Onze tijd en energie is echter beperkt. Kiezen dan maar. Beperken, grenzen stellen. Naar onszelf, naar anderen toe. Makkelijker gezegd dan gedaan!

Tot hier en niet verder

Ik was aangenaam verrast bij het lezen van het boek ‘Tot hier en niet verder’. De titel heeft me wat misleid. ‘Tot hier en niet verder’ associeer ik onbewust met één of andere autoriteit (ouder!) die al dan niet lichtjes boos roept ’tot hier en niet verder’. Iets wat je zegt als de grenzen al lang overschreden zijn en je bijna uit wanhoop ’tot hier en niet verder’ schreeuwt (of innerlijk zucht).
Maar dan komt de tegenbeweging die ook al op de kaft staat: ‘Goed voor jezelf zorgen is weten waar je grenzen liggen‘. Het klinkt minder sterk en commercieel zal het niet rendabel geweest zijn, maar dit is exact waar het boek over gaat: het erkennen van je eigen grenzen en op die manier voor jezelf zorgen.

Grenzen stellen begint met een besef van wat je echt wil.
Grenzen stellen begint met zelfkennis. Wat kan? Wat wil je? Wat past bij jou? Wat niet?

Grenzen zijn er niet alleen voor anderen

Tot hier en niet verder gaat niet alleen over het grenzen stellen naar anderen toe. De meeste boeken die ik over dit thema heb gelezen gaan meestal hierover: hoe geef ik aan anderen aan dat de grens voor mij ‘hier’ ligt? Hoe stop ik met pleasen en dingen doen die ik eigenlijk helemaal niet wil doen (en waar ik achteraf de prijs voor betaal?). In dit boek gaat het ook over de eigen grenzen.

Maar de meeste keren dat onze grenzen overschreden werden, waren we zelf de boosdoener. Grenzen zijn niet alelen belangrijk tegenover anderen, maar ook tegenover onszelf. Denk daarbij aan de prestaties die we van onszelf verwachten, eisen die we stellen aan het leven en onszelf. Terwijl we de druk eindeloos opvoeren bereiken we in de praktijk vaak alleen maar minder. Dan lijden we niet alleen onder onze ontevredenheid, maar ook doordat we niet eerder hebben ingegrepen.

citaat uit Rolf Sellin, Tot hier en niet verder, versterk je centrum en bescherm je grenzen, AnkHermes 2022

Waar ligt de grens?

Maar wanneer wordt iets teveel? Wanneer krijgen we spijt? Waar ligt die grens? Is het leggen van grenzen niet meteen ook het begrenzen van onze leefwereld? Onthouden we onszelf niet veel kansen als we overal grenzen optrekken?

Het eerste antwoord is simpel en herkenbaar:

De enige die werkelijk weet waar onze grenzen liggen is ons lichaam. (…) We krijgen een week gevoel. Maar hoe vaak negeren we niet wat we voelen omdat we zo druk zijn met doen, en daar veel te ver in gaan?
Als anderen onze grenzen negeren voelt ons lichaam dat ook. (…). We merken dat er ergernis en agressie wordt opgebouwd of dat we juist de neiging hebben ons ons terug te trekken.
Ons lichaam zegt altijd wat er aan de hand is, als het maar aan het woord komt. Alles om ons maar te laten luisteren. Maar vaak praat het hoofd erdoorheen en probeert ons te sussen: ‘Zo erg is het ook weer niet, anderen houden het ook vol, je moet je niet aanstellen niet zo pietluttig doen’. Het hart doet direcht ook een duit in het zakje: ‘Maar je bent zo op haar gesteld. En ze meent het goed’.

Citaat uit Rolf Sellin, Tot hier en niet verder. Versterk je centrum en bescherm je grenzen, AnkHermes 2022

Volledig boek met praktijkvoorbeelden en tips

Wat ik bijzonder waardeerde aan het boek is de volledigheid. Ook het overschrijden van eigen grenzen komt aan bod: sociale media, televisiekijken, …. Evengoed het omgaan met kinderen en het stellen van grenzen. Er staan tal van tips en voorbeelden in over hoe je naar anderen toe je grenzen duidelijk kan maken. Twee weggevertjes: wees duidelijk in je communicatie maar ook: ga niet argumenteren of verontschuldigen. Als iets niet voor jou kan, dan is dat zo. Dat kan je rustig met alle respect voor de andere zeggen.

Veel mensen die verbaal hun grenzen willen aangeven gaan over op de rede. Ze beginnen te argumenten en begeven zich daarmee op glad ijs. De vriendelijke meneer die je een levensverzekering wil verkopen is daar uitstekend op voorbereid. Hij kent alle mogelijke tegenwerpingen op zijn duimpje en heeft altijd een weerwoord paraat. Dit is geen kwestie van de beste argumenten. Het gaat hier over het beschermen van je grens, je territorium, je geld en je tijd. Daar is helemaal geen uitleg of rechtvaardiging voor nodig.

Citaat uit Rolf Sellin, Tot hier en niet verder. Versterk je centrum en bescherm je grenzen, AnkHermes 2022

Wie ben je?

Maakt grenzen stellen je onsympathiek? Zo lijkt het soms. Maar dat is niet zo. Iemand die zijn grenzen beschermt draagt zorg voor zichzelf en leeft, kiest volgens zijn waarden en prioriteiten. Iemand die zijn grenzen beschermt zegt niet per definitie ‘nee’. Maar hij/zij doet dit in overeenkomst met wat op dat moment kan en in functie van prioriteiten. Misschien helpt je je moeder mee verhuizen maar je buur niet. Er zijn veel variabelen met allerlei uitkomsten (je buur helpen verhuizen en je moeder niet). Het belangrijkste is dat wat je doet een keuze is. Een keuze met respect voor jezelf én anderen.

Samengevat

Wie zich soms vragen stelt over eigen grenzen of in situaties verzeild raakt die hij/liever niet had meegemaakt puur omdat te snel ‘ja’ werd gezegd of zonder nadenken ‘maar verder werd gedaan’, zal veel aan dit boek hebben. Het onderwerp wordt grondig besproken en brengt je vooreerst tot bezinning. Wat wil ik? Wat zijn mijn grenzen? Hoe integreer ik dit in mijn dagelijks handelen? Op een respectvolle manier zowel naar anderen als naar mezelf?

Kaft/omslag Tot hier en niet verder - versterk je centrum en bescherm je grenzen. Goed voor jezelf zorgen is weten waar je grenzen ligggen. 
Rolf Sellin

Rolf Sellin, Tot hier en niet verder, versterk je centrum en bescherm je grenzen. Goed voor jezelf zorgen is weten waar jouw grenzen liggen is te koop bij Bol.com voor €22,50 (paperback en als als e-book voor €12,99. Prijzen bij schrijven van dit artikel.

Meer lezen?

Je vindt al mijn boekreviews hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.