1000 vragen #33 Ben je verslaafd aan je telefoon ?
Verslaafd aan de smartphone ?
Ik loop de vragen af zoals ze in het Flowboekje staan, maar kan het actueler ? De voorbije week hoorde je het overal : 1 op 8 Vlamingen zou verslaafd zijn aan de smartphone.
Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be
De dag dat ik dit nieuws hoorde zat ik in de auto op weg naar het werk. Het was een goddelijk toeval : ik was mijn smartphone vergeten. Ik was zo’n 2 km van thuis weg en één seconde dacht ik erover om terug te rijden, maar besloot dat het niet nodig was. Concreet zou het betekenen dat ik geen foto’s kon nemen, maar meer ook niet. Of maak ik mezelf iets wijs ?
Test jezelf : ben je verslaafd aan je smartphone ?
De Iowa State University ontwikkelde een test om te zien of je lijdt aan nomophobia, “No mobile phone”. Het gaat om een reeks stellingen die je kan beoordelen met een cijfers van 1 tot 7, waarbij 1 staat voor helemaal niet akkoord en 7 voor helemaal akkoord.
Dit valt nog mee voor mezelf
- Ik ben NIET bang om ergens te stranden zonder smartphone. Ik denk dat ik evengoed mijn weg vind zonder.
- Ik vind een platte batterij NIET beangstigend. Soms vervelend in het geval ik weet dat er iemand van plan was om mij te bellen, maar beangstigend zeker niet.
- Ik erger me NIET als ik mijn smartphone niet kan gebruiken. Soms vind ik het heerlijk zonder. Maar ik geef toe dat dit verraadt dat ik er toch teveel mee bezig ben.
- Ik zou mij NIET ergeren als ik niet onmiddellijk informatie zou kunnen opzoeken. Nu ben ik maar een occasionele treinreiziger, zou ik meer de trein gebruiken, dan zou ik dat ‘onmiddellijke’ wel missen.
- Ik vind het NIET erg dat ik niet alle soorten breaking news, weerberichten etc. mis. Ik vrees dat ik daar nogal fatalistisch in ben. Ik zal het wel horen en ik kan er toch niets aan doen, niet ?
- Ik panikeer NIET als mijn datalimiet is overschreden. Ik zal eerlijk zijn, dat is nog maar zelden gebeurd. Ik heb een limiet van 400 MB per maand, dat zegt misschien ook al iets. Anderzijds, laten we eerlijk zijn : het grootste gebruik gaat via Wifi.
- Ik vind het ook NIET erg als ik een tijdje mijn smartphone niet zou kunnen checken.
- En nee, ik zoek ook niet voortdurend een Wifi-signaal.
Misschien niet verslaafd maar zou ik zonder kunnen ?
Bovenstaande test peilt vooral naar het onmiddellijke en daarom scoor ik daar naar ‘niet verslaafd’. Maar zou ik dagen aan een stuk zonder een smartphone kunnen ? Dat zou al stukken moeilijker zijn. Bovenstaand onderzoek peilt ook specifiek naar het telefoongebruik, en niet naar het gebruik van sociale media dat ook via een pc of tablet kan gebeuren. Mocht dat inclusief zijn, dan zou ik er ‘slechter’ (what’s in a name) uitkomen.
Ontkenning is eigen aan verslaving
Toch is er een groot verschil tussen ‘ik zou zonder kunnen’ en het effectieve gedrag. Ik kan dénken dat ik zonder kan en ik zou wellicht zonder kunnen als het écht moet, maar wat is mijn echte gedrag ?
- Ik heb mijn smartphone zo goed als altijd bij.
- Ik gebruik ‘m heel veel.
- Vooral in tijden van verveling (ergens wachten etc.) ga ik soms obsessief checken. Ik wéét dat mij dat niet rustiger maakt, maar ik loop toch in die val.
- Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik Instagram gecheckt heb.
- Ik volg vrij veel blogs via Feedly, zo ongeveer om de dag check ik die.
- Ik gebruik zelden mijn smartphone in het gezelschap van anderen. Dat blijf ik onbeleefd vinden en al zeker op restaurant. Toch ‘betrap’ ik mij erop dat wanneer de andere naar het toilet gaat ik gebruik maak om ’toch maar even te checken’.
Onrust en het verhaal van de kip en het ei
Al bij al geef ik mezelf een goede score maar ik weet dat het gevaar altijd loert. Als ik onrustig ben, dan ga ik met die smartphone aan de gang. Die maakt mij natuurlijk weer onrustiger. Ik leid ook wel aan controledrang. Ik wil méé zijn, al gaat het mij dan niet over sociale media maar bv. zaken die mijn werk aanbelangen. Ik wil geen informatie missen. Dat lijkt onschuldiger, maar het is maar de vraag of het zo is.
Digitale onbereikbaarheid
Dat ik gedurende het hele weekend berichten kan krijgen van mijn ‘baas’ en collega’s is dan weer iets waar ik tegenop zie. Het veroorzaakt veel onrust. Ik zit graag ‘on top of things’ en dénk dat ik rustiger zal zijn als ook dàt weer is afgewerkt. Tot er natuurlijk weer een nieuw bericht komt. Alles laten liggen tot maandag is niet mijn sterkste kant. Wat mij betreft zou het dus beter zijn mocht er zoiets als digitale onbereikbaarheid bestaan. Want ja, dat mailtje van mijn baas in het weekend zorgt er toch voor weer voor dat mijn hoofd bij het werk is. En dat vind ik niet zo fijn.
[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ben jij verslaafd aan je telefoon ? Of is het iets tussenin ? [/perfectpullquote]