virtuele wereld
Daarnet mijn lijst met feeds uitgedund. Eigenlijk ging dat vanzelf, want heel wat bloggers lijken er mee gestopt. Het hoogtepunt van de blogs lijkt voorbij. Zelf ervaar ik dat ook : facebook is een geduchte concurrent : het gaat sneller, veel sneller. Maar het is ook korter en kwalitatief meestal minder. Een beetje zoals SMS-taal versus volledige zinnen.
Wanneer ik eens heel hard aan het fantaseren ben – bij voorkeur in mijn hangmat onder een lauw zonnetje – dan vraag ik mij af of er ooit een generatie komen zal die moeite heeft met menselijk contact. Dat is niet helemaal uit de (zonnige) lucht gegrepen, ik ken heel wat jongeren/kinderen die vlotter zijn in het chatten dan wel in de rechtstreekse sociale omgang. Soms lijkt het zelfs of de computer een verlengstuk van het lichaam is.
Nu gaat het niet enkel om die jongeren. In familiekring ben ik het beste op de hoogte van wat er speelt onder de jongere generatie. ‘Hoe weet jij dat allemaal ?’ vraagt oma, opa, mensen met tijd en één en al aandacht voor hun kleinkinderen. “Facebook”, antwoord ik dan, waardoor familiebijeenkomsten bij voorbaat al vijgen na Pasen lijken.
Ho, dat internet, die computer. Ik zou ‘m ook niet graag missen. Ik hou toch behoorlijk wat contact met mensen. Oppervlakkig ? De meeste. Maar dat is het ‘m juist, oppervlakkigheid is een voorwaarde tot dieper contact. Tenslotte ga je toch niet onmiddellijk heel serieus worden ? En contacten groeien toch ? Sommige blijven oppervlakkig, uiteraard, ik zou zelfs niet anders willen. Mensen waarop ik altijd kan rekenen als ik een bak- of kookprobleem heb. Of die mij goede boeken aanraden. Of die experts zijn in hun vakgebied. Die zijn allemaal maar een klik weg.
Ik hou van die virtuele wereld. En ook van de ‘echte’. Of beter. Ik hou van alles waar leven in zit !
fantastisch gemijmer Kaat, ik ben het er helemaal mee eens 🙂
Ha, gek eigenlijk heb ik eerder het gevoel dat ook de hoogtepunt van facebook door is. Virtuele boerderijen hebben last van de droogte en zo al en toe gooit iemand een paar vakantiefoto’s online.
Bij blogs kies je zelf welke verhalen je wil lezen en wat voor jou interessant is.
Misschien is Twitter de toekomst?
En ja, ook ik hou van die virtuele wereld én de echte! Misschien dat mensen ook beseffen dat er nog iets anders is dan facebook alleen en dat er daarbuiten en prachtige wereld ligt.
Hoh, ik denk niet dat bloggen dood is. Bloggers moeten ook af en toe herbronnen.
Facebook is vliegensvlug om effe je (gemoeds)toestand te posten, maar is geen waardige vervanger om je verhaal kwijt te geraken. Anderzijds reageren mensen (ofwel je maten) daar sneller dan op een blogsite waar het ietsje anoniemer is. Aan alles z’n voor- en nadeel.
Ik synchroniseer alvast mijn blog op m’n Facebook. Altijd leuk om dan in real life reacties te krijgen van je fratsen.
In ieder geval: het valt op dat veel bloggers hun handel (even) stil leggen, al dan niet in stilte…