Wallonië en de Ardennen: 365 buitengewone plekken
Wallonië? Dan denken we aan de Ardennen en plaatsen als Durbuy en La Roche. Eenmaal de taalgrens over en je merkt: een andere cultuur, andere gewoontes en accenten, andere taal (uiteraard) maar ook een andere natuur. Wallonië heeft heel wat te bieden en dat is precies wat ik volgend jaar wil ontdekken. Het boek ‘Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken’ geeft me al meteen bakken inspiratie. Nu nog 365 vakantiedagen!
Onbekend Wallonië
Tot mijn grote scha en schande moet ik bekennen dat ik beter bekend ben met Nederland dan wel met Wallonië. Kijken we even naar mijn kaart met wandelingen, dan situeren ze zich vooral in Vlaanderen. Toch word ik iedere keer ik in Wallonië ben, aangenaam verrast. De combinatie van ’toch helemaal anders’ en ‘o zo dichtbij’ maakt Wallonië tot één grote ontdekkingstocht. Veel voorbereiding hoeft niet en lange afstanden afleggen ook al niet. Gelegenheden genoeg om in Wallonië het vakantiegevoel (we zijn ‘helemaal ergens anders’) te laten zegevieren. Wallonië, hier we come!
Verrassende plaatsen: hoe vind je ze?
In een interview met de auteur Kristien Hansebout, lees ik dat het altijd haar droom is geweest om een boek te schrijven over ‘rare plekken’ in Wallonië. Als ik ‘Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken’ in handen neem, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Wat een lijvig boek is dat geworden! Zijn er dan zoveel ‘rare’ plekken in Wallonië?
Nieuwsgierig als ik ben, wou ik wel eens weten hoe de auteur aan al die plaatsjes kwam. Toeristische pleisters, oké. Maar die kennen we en die zijn makkelijk te vinden. Maar 365 ongewone plekken? Hoe is ze daar in geslaagd?
Het antwoord bleek even simpel als vanzelfsprekend: covid zorgde voor heel wat tijd binnenshuis en dat betekent voor Kristien Hansebout een lang verblijf in haar tweede verblijf in Wallonië.
Belevingsboek maar toch voor wandelaars
Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken’ is geen wandelboek, maar volgens de auteur een belevingsboek. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, met 32 wandeltips is zo’n boek toch ook wel een wandelboek, maar ik begrijp het standpunt. In het boek vind je immers evengoed 22 fietstochten, 10 auto- of mottotochten verspreid over heel Wallonië. Tel daarbij de tips om te logeren, eten en musea en je kan moeilijk van een klassiek wandelboek spreken.
Zelf hou ik zowel van concrete wandelingen met hele beschrijvingen als het zelf op ontdekking gaan. Dit boek voorziet beide. Of ik volg de uitgeschreven wandelingen, of ik val voor een bepaalde plaats en ga vervolgens zelf op ontdekking.
GPX-tracks
Voor wandelaars die verwend zijn door de vele wandelknooppunten in Vlaanderen, is dit boek even omschakelen. De wandelingen die worden voorgesteld, moet je immers vooraf downloaden via een QR-code. Vervolgens beschik je over het GPX -bestand en eenmaal geïmporteerd in je GPS of smartphone is het gewoon volgen.
Zelf ben ik grote fan van GPX-tracks, niets zo makkelijk vind ik, want je moet nauwelijks op iets letten en GPX-tracks hebben het grote voordeel dat je de (ook in het boek) aangeboden wandelingen kan inkorten of verlengen algelang naar je zin, maar het vraagt wel wat technische kunde. Ik zou zeggen: leer het jezelf aan om te werken met GPX en je achteraf zal je spijt hebben dat je het niet eerder kende!
Wat mag je van het boek verwachten?
Dat je gefrustreerd zal zijn omdat je niet méér vakantiedagen hebt! (Grapje!). Het boek is één en al overvloed en doet je thuis al watertanden. Toen ik voor het eerst door het boek bladerde had ik het moeilijk om een eerste top 10 te maken, zoveel verrassende plaatsen staan er in het boek.
Zo wil ik fietsen (dat gebeurt dus ook!) door het land van de heksen en de magiërs (Pays des Collines, Henegouwen), maar zo’n kunstwandeling als deze in de omgeving van Gesves (Namen) doet me dan weer dromen van een picknick langs de Samson. Warme soep in de winter, een frisse salade in de zomer.
Een natje en een droogje
Er gaat (bijna) geen wandeling voorbij of ik trakteer mezelf graag op een lekkere koffie of maaltijd. Hoe origineler of authentieker, hoe liever, al vind ik het totaal niet erg als het ook ‘over the top’ toeristisch is. In Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken staan best wel wat adresjes, zowel om te eten als te drinken als om te logeren. Er staan zelfs – tromgeroffel !!! – adresjes met campings in.
Ben je een fan van musea? Ze worden rijkelijk geserveerd in dit boek.
Voor wie is dit boek?
Voor iedereen die houdt van uitstapjes en Wallonië wil verkennen. Dat kan al wandelend, fietsend, maar evengoed met de auto. Je kan het zo actief maken als je wil… of omgekeerd gewoon genieten van de plek waar je bent. 365 tips is echt wel veel en wellicht ontdek je, eenmaal ter plaatse, nog méér!
Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken
Kristien Hansebout, Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken’ (2021) telt 356 pagina’s en is uitgegeven door Sterck & De Vreese. Met een voorwoord van Christophe Deborsu.
Het boek is te koop voor € 35 bij je lokale boekhandelaar of via Bol.com